De ce este importanta cartea service a masinii?

De ce este importanta cartea service a masinii?

Cartea service a unei masini este importanta din mai multe puncte de vedere. Daca masina este noua si in garantie, este important sa mentii un jurnal al vizitelor la service, ca sa le poti demonstra, in cazul unei intamplari nefericite. Cartea service este importanta si atunci cand vrei sa vinzi masina, deoarece o istorie completa si oficiala a reparatiilor va influenta valoarea automobilului. In continuare, vom discuta pe larg despre importanta cartii service si cum iti poate aduce bani in buzunar, daca o completezi cum si cand trebuie.

Citeste si despre: ce informatii gasesti in talonul masinii

Garantia

Sa incepem cu problema garantiei. In cazul nefericit in care masina ta sufera un accident sau o defectiune, indiferent daca este sau nu vina ta si vrei sa faci o revendicare sub garantie, va trebui sa dovedesti ca ai facut interventiile necesare in service-uri autorizate. In caz contrar, dealerul iti poate refuza cererea si invalida garantia si astfel vei fi nevoit sa platesti reparatiile din buzunarul tau.

In primii ani in care detii o masina noua, cel mai important aspect al interventiilor de service il reprezinta schimbarea uleiului si a filtrelor, aceasta fiind perioada in care motorul sufera cel mai mare uzura. De ce se intampla asta? Deoarece in primele luni, motorul isi face rodajul, ceea ce inseamna uzura excesiva din cauza frecarii dintre componentele motorului (pistoane, cilindri etc.). Acesta uzura initiala de obicei duce la aparitia particulelor de metal in uleiul de motor, care trebuie indepartate pentru a evita infundarea si blocajele, precum si abraziunile la nivelul componentelor. Completarea regulata a cartii service te va asigura ca nu vei pierde bani pentru defectiuni cum ar fi scurgerile de ulei, care se intampla des daca nu iti duci masina la service in intervalele stabilite.

Prelungirea vietii masinii

Cartea service contine o multime de proceduri si interventii esentiale. Mentenanta regulata a componentelor miscatoare ale masinii (ex: anvelope, transmisie) necesita multi kilometri si timp pentru a se ajusta si a functiona cum trebuie. Cartea service ajuta masina sa functioneze la capacitate maxima si sa economisesti bani pe toata durata detinerii vehiculului. Daca sari peste interventiile periodice, acest lucru de obicei se poate observa dupa 2-3 ani, in cresterea consumului si vizite mai dese la service.

Citeste si despre: cum sa reinnoiesti permisul auto

Vanzarea

Cunoasterea jurnalului de interventii a unei masini este o parte importanta atunci cand cumperi sau vinzi o masina, deoarece o carte service completata „ca la carte” va influenta valoarea masinii: cu cat este mai detaliata, cu atat mai bine.

Daca ai in plan sa cumperi o masina la mana a doua care are completata doar partial cartea service, este important sa stii ca acest lucru poate scadea valoarea masinii si acest lucru ar trebui sa se reflecte in pretul de vanzare. Asta deoarece o carte incompleta inseamna ca nu vei cunoaste povestea completa a masinii, cum a fost ea tratata, in ce conditie se afla in prezent, ceea ce ar putea insemna cheltuieli majore cu reparatiile dupa achizitionare.

Atentie la falsuri

Cand vrei sa cumperi o masina second hand, trebuie sa fii atent la originalitatea cartii service. In ziua de azi, cartile service se pot falsifica cu usurinta pe internet si completate cu o istorie falsa a masinii. Aceasta practica este ilegala si trebuie evitata. Daca tu esti cel care vinde masina, pe langa cartea service, este important sa pastrezi bonurile si facturile de la service-uri, ca sa poti demonstra cu usurinta autenticitatea cartii. 

Citeste si despre: sfaturi de achizitie masina la mana a doua

Sursa foto: carteserviceauto.ro

Articole similare

Cum functioneaza filtrul de ulei? Cat de des trebuie inlocuit. Ce se intampla cu motorul masinii daca ramane fara ulei?

Acest cod se refera la o eroare a tensiunii sistemului - tensiune ridicata.

Este indicat sa ii acorzi atentie si sa recunosti semnalele pe care masina ti le transmite atunci cand are o problema. Unele probleme pot fi majore.

Acest cod se refera la defectiunea circuitului incalzitorului senzorului de oxigen ( cilindrul 2 – senzorul 2 ).

Cauti o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.