Instalatii GPL. Ce trebuie sa stii inainte sa montezi una

Instalatii GPL. Ce trebuie sa stii inainte sa montezi una

Trecerea pe instalatie GPL (gaz petrolier lichefiat) este una dintre cele mai bune cai pentru a economisi combustibil, ceea ce se simte la buzunar, mai ales daca ai obiceiul sa conduci mult. GPL-ul este un amestec de hidrocarburi gazoase in stare lichefiata, continute in butelii sub presiune. Amestecul care formeaza GPL are doua componente principale, in proportii egale: propan si butan.

Desigur, instalarea unui astfel de sistem este destul de costisitoare, dar el incepe sa se amortizeze inca de la prima calatorie. In plus, GPL-ul este mult mai prietenos cu mediul, daca aceasta este o problema care te preocupa. In continuare, iti vom spune tot ce trebuie sa stii despre instalatiile GPL, inainte sa iti montezi una pe masina ta.

Citeste si despre: ce motor este mai fiabil, diesel sau benzina

Avantajele GPL

In primul rand, sa vorbim despre avantajele concrete pe care le ofera o instalatie GPL.

Consum mai mic. Acesta este de departe cel mai important avantaj, si principalul motiv pentru care cineva ar lua in calcul sa treaca de la benzina pe GPL.

Exista un mit cum ca o masina cu instalatie GPL are consum mult mai mare decat aceeasi masina pe benzina. In realitate, instalatiile GPL secventiale pastreaza aproape acelasi consum ca pe benzina.

Concret: daca montezi o instalatie GPL pe o masina cu un consum pe benzina de 8 l/100 km, va rezulta acelasi consum, la jumatate din pret, adica echivalentul a 4 l/100 km pe benzina ca si pret. Desi acest lucru este valabil, trebuie luata in considerare greutatea destul de mare a instalatiei GPL, care poate mari consumul cu cel putin 1 l.

Poti conduce pe distante mai mari. Un sistem GPL este adaugat masinii, in vreme ce benzina ramane combustibilul de baza. De vreme ce poti alterna intre cele doua, inseamna ca distanta pe care o poti acoperi dupa ce faci plinul se mareste considerabil. Iar daca ramai fara una dintre resursele de combustibil in mijlocul campului, te poti baza pe cealalta pana ajungi la cea mai apropiata benzinarie.

Motor mai flexibil si cu viata mai lunga. GPL-ul are o cifra octanica mare, ceea ce inseamna ca motorul va functiona mai lin si va accelera mai usor de la turatii mai mici. Acest aspect este extrem de folositor in orase, unde trebuie sa opresti si sa pornesti des. GPL-ul este injectat in camerele de combustie in forma optima (vapori), ceea ce inginerii au incercat sa realizeze si cu benzina. Acest lucru face ca procesul de combustie sa fie mai lin si mai eficient, ceea ce va prelungi durata de viata a motorului.

Dezavantaje instalatie GPL

Iata si dezavantajele pe care trebuie sa le iei in calcul inainte de a face pasul catre instalarea GPL.

Revizii mai dese. Cum spuneam mai devreme, GPL-ul este un sistem aditional, asadar are nevoie de inspectii periodice, de obicei la fiecare 10-15.000 de kilometri. Reviziile nu sunt costisitoare (50-150 de lei), mai ales in contextul economiei de combustibil pe care o vei face.

Grija mai mare de motor. GPL-ul are cerinte mai mari decat benzina, deoarece procesul de aprindere este mai greoi si are nevoie de temperaturi mai mari pentru combustie. Din acest motiv, este crucial ca sistemele de admisie si aprindere sa fie intretinute cum trebuie si sa fie functionale tot timpul.

Pentru anumite modele de masini, trecerea pe GPL poate insemna inlocuirea mai deasa a bujiilor, cablurilor de aprindere si filtrelor de aer. Dar, dace esti un sofer constiincios si ai grija de masina ta indiferent de situatie, nu vei observa schimbari semnificative.

Limitarea spatiului de bagaje. In general, rezervoarele GPL sunt destul de voluminoase, in functie si de capacitate, ceea ce iti va restrange considerabil spatiul destinat bagajelor.

Nu mai poti parca in garajele subterane. Motivul este urmatorul: daca masina este parcata in subteran si presiunea din rezervor creste, exista o supapa speciala care va elibera gazele.

Cand acestea sunt eliberate in interiorul unei incinte, pot duce la o explozie. Acesta este motivul pentru care, dupa ce iti instalezi sistemul GPL, esti obligat sa lipesti un sticker pe masina pe care scrie GPL.

Eficienta scazuta la masinile cu motorina. Desi instalatiile GPL se pot monta si pe masinile cu motor diesel, eficienta va fi mult mai scazuta decat in cazul celor pe benzina. Motivul este simplu: in vreme ce motoarele pe benzina pot functiona 100% cu gaz, in cazul motoarelor diesel, functionarea masinii are nevoie de un amestec de gaz si motorina. De aici rezulta o economie de combustibil mult mai mica. Mai mult, instalarea GPL pe motoarele cu motorina este mult mai scumpa.

Citeste si despre: ai bagat benzina in loc de motorina

Alte aspecte de luat in calcul cand vrei sa instalezi GPL pe masina

Este bine de stiut ca montarea unei instalatii GPL este o investitie mai buna in situatia in care circuli mult cu masina, adica cel putin 1000 de kilometri pe luna. In acest caz, investitia se poate amortiza din primele 12 luni. Pentru cei care sunt la volan pentru 2-300 de kilometri in fiecare luna, amortizarea investitiei va dura mai mult.

Daca totul merge ca pe roate, instalarea propriu-zisa a unui sistem GPL dureaza intre 5 si 8 ore, iar, cu tot cu reglajele post-instalare, va trebui sa lasi masina in service cel putin o zi. Costul mediu de instalare este de aproximativ 2500 de lei.

In ciuda unor zvonuri cum ca instalatia GPL este periculoasa, acest lucru nu este deoc adevarat. Rezervoarele de gaz sunt construite dintr-un tip de otel cu grosime mare, capabile sa reziste la socuri extreme. Mai mult, sunt dotate cu senzori si valve cu inchidere automata, care te atentioneaza imediat ce exista scurgeri de gaz. Masinile pe GPL sunt la fel de sigure ca si cele pe benzina/motorina.

Ce pasi trebuie sa urmezi inainte de instalarea GPL?

Daca te hotarasti sa iti instalezi un sistem GPL, trebuie sa te prezinti la reprezentanta RAR din judetul in care iti desfasori activitatea, cu un dosar ce contine cartea masinii, cartea de identitate, certificatul de inmatriculare (toate in original+copie).

Mai departe RAR efectueaza un test de emisie noxe, apoi iti va trece instalatia GPL in cartea masinii.

Pentru inscrierea in certificatul de inmatriculare auto, vei avea nevoie de cartea masinii, talonul, cartea de identitate, asigurarea RCA (toate in original+copie) si dovada platii taxei de eliberare a certificatului de inmatriculare. Toate acestea se indosariaza si se depun la Politie.

O saptamana mai tarziu, ti se va elibera noul certificat de inmatriculare.

Citeste si despre: comparatie motor diesel, hibrid si electric

Sursa foto: rac.co.uk, gazeo.com, autocar.co.uk

Articole similare

Cod eroare OBD2 P0551

Acest cod se refera la defectiunea circuitului senzorului de presiune a servodirectiei - performanta slaba.

Cod eroare OBD 2 P0009

Acest cod se refera la Pozitiile motorului/Performanta sistemului de pozitionare a motorului 2 ( se refera la partea motorului responsabila cu cilindrul 2 );

Cod eroare OBD2 P0079

Acest cod se refera la eroarea circuitului electromagnetic de control al supapei de evacuare - nivel scazut ( Cilindrul 1 ).

Este potrivit uleiul sintetic la masina mea?

Uleiurile sintetice sunt preferate de marile companii producatoare de automobile, datorita caracteristicilor de performanta pe care le ofera.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.