O scurta prezentare a sistemului ABS

O scurta prezentare a sistemului ABS

Ce inseamna ABS? ABS vine la Anti-lock Braking System, el este un sistem care previne blocarea rotilor in timpul franarii. El este un sistem intalnit foarte des in ziua de azi.

Cum functioneaza ABS-ul?

In cazul unei franari bruse, este posibil ca una sau mai multe roti sa se blocheze. In timp ce este blocata, ea aluneca, lasand soferul fara control asupra masinii. Inainte ABS-ului, soferii erau invatati sa franeze in etape, sa nu tina piciorul apasat pe frana la maxim ci sa apese frana tare de mai multe ori pentru a evita blocarea rotilor. In zilele noastre, ABS-ul automatizeaza sistemul de franare

Viteza rotii este monitorizata de un senzor si daca acest senzor observa ca o roata este blocata, ea trimite un mesaj catre calculatorul masinii care dupa trimite o comanda catre etrier. Acesta apasa si elibereaza frana de pana la 20 de ori pe secunda, evitand blocarea rotii. Acest senzor ajuta si alte sisteme, cum ar fi sistemul ESP.

Cum iti dai seama ca a "intrat" ABS-ul?

Tinand pedala de frana apasata la maxim o sa simti pulsatii puternice dinspre interiorul pedalei catre talpa piciorului tau. Ai impresia ca cineva apasa frana din partea cealalta si nu te lasa pe tine sa mai apesi pe pedala.

Daca masina ta este echipa cu ABS nu inseamna ca face minuni. Nu brusca masina si nu frana niciodata la maxim numai in caz de urgenta, sistemul este gandit sa salveze masina si pasagerii de la o catastrofa, asa ca nu incerca sa te distrezi cu un sistem gandit sa iti salveze viata. 

Citeste si despre: care sunt cele mai comune sisteme de siguranta ale masinii

Sursa foto: youtube.com

Articole similare

P0216 – Acest cod se refera la o defectiune a circuitului de control al timpului de injectie.

Acest cod se refera la eroarea senzorului circuitului releului PCM/ECM.

Acest cod se refera la eroarea circuitului de comanda a pompei de combustibil - zona A.

Acest cod se refera la eroarea tensiunii circuitului injectorului de carburant - cilindrul 10 - variatii de tensiune.

Cauti o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.