Totul despre taxa Oxigen

Totul despre taxa Oxigen

Nota: Taxa Oxigen sau vinieta oxigen nu se va mai aplica, a anuntat Primarul Capitalei in urma miilor de cereri in care i s-a cerut acest lucru.

 

Incepand cu 1 martie, toti soferii care circula cu masini poluante in Bucuresti trebuie sa cumpere vinieta Oxigen, altfel vor risca sanctiuni drastice. Tarifele vinietei sunt diferite, in functie de norma de poluare si variaza intre 500 si 1900 de lei. In acest articol, vom trece in revista tot ce trebuie sa stii despre noua taxa: cine o plateste, cine nu o plateste, unde se poate achita, si multe alte detalii.

 

Ce este taxa Oxigen?

Taxa Oxigen este impusa de municipalitatea din Bucuresti pentru a imbunatati calitatea aerului in Capitala, si va fi platita de soferii care circula cu masini poluante, chiar daca acestea sunt doar in tranzit.

 

Ce restrictii presupune?

Potrivit proiectului, accesul autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mica de 5 tone pe arterele din Bucuresti va fi restrictionat zilnic. Masurile se aplica de luni pana vineri, intre orele 07:00 si 22:00, cu exceptia sarbatorilor legale. In afara programului, se poate circula gratuit, prin toate zonele Bucurestiului, indiferent de norma de poluare.

Autoturismele cu norma de poluare sub Euro 4 vor plati vinieta OXIGEN, iar masinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces in centrul orasului. Autoturismele Euro 4 vor plati vinieta incepand cu anul 2021. Autoturismele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 si Euro 2 vor fi interzise complet in centrul Capitalei in acelasi interval orar, si vor avea acces pe restul arterelor doar cu achizitia vinietei.

Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) consta in perimetrul delimitat de: Piata Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – sos. Stefan cel Mare str. Polona – str. Mihai Eminescu – str. Traian bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Sincai – str. Lanariei – Calea Serban Voda - bd. Marasesti – str. Mitropolit Nifon- bd. Libertatii – Calea 13 Septembrie sos. Pandurilor sos. Cotroceni - spl. Independentei – str. Stirbei Voda – str. Berzei str. Buzesti - Piata Victoriei.

 

Citeste si despre: de ce nu treci testul de emisii la ITP

 

Exceptii de la plata taxei Oxigen

Exista mai multe categorii de vehicule care vor fi scutite de la plata taxei. Acestea sunt: autovehiculele electrice si cele hibrid, cele pe doua roti, cele special adaptate pentru persoanele cu dizabilitati, cele destinate transmisiunilor radio si tv sau cele detinute sau folosite de Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apararii Nationale, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Administratia Nationala a Penitenciarelor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Serviciul de Ambulanta sau Medicina legala, protectia civila, autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, serviciile publice comunitare pentru situatii de urgenta, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, serviciile de ambulanta, Societatea de Transport Bucuresti, cele utilizate la caile de comunicatie si retelele edilitare, cele istorice si cele prevazute ca fiind exceptate prin acordurile si tratatele internationale la care Romania este parte.

Costurile taxei Oxigen

 

Potrivit regulamentului de aplicare a taxei, tariful de acces si circulatie in Bucuresti se achita in avans, iar perioadele de valabilitate sunt: o zi, o luna, sase luni si un an.

 

Costurile vinietei de Bucuresti sunt dupa cum urmeaza:

 

Pentru 1 zi: 15 lei pentru non-Euro, Euro 1 și Euro 2 si 5 lei pentru Euro 3

Pentru 1 luna: 300 de lei pentru masinile non-Euro, 250 de lei pentru Euro 1, 200 de lei pentru Euro 2 și 100 de lei pentru Euro 3

Pentru 6 luni: 1.100 de lei pentru non-Euro, 1000 de lei pentru Euro 1, 900 de lei pentru Euro 2 și 450 de lei pentru Euro 3

Pe 1 an: 1900 de lei pentru non-Euro, 1700 de lei pentru Euro 1, 1500 de lei pentru Euro 2 și 700 de lei pentru Euro 3; 100 de lei pe luna pentru masinile Euro 3

 

Perioadele de valabilitate ale vinietelor se determina astfel:

 

1 zi - ziua corespunzatoare datei pentru care a fost achitat

1 luna - ziua corespunzatoare datei de inceput a valabilitatii si urmatoarele 29 de zile

6 luni - ziua corespunzatoare datei de inceput a valabilitatii si urmatoarele 174 de zile

1 an - ziua corespunzatoare datei de inceput a valabilitatii, pana in ziua anterioara aceleiasi zile a anului urmator inclusiv

Conform regulamentului, poti achita vinieta si cu cel mult 30 de zile inainte de data de inceput a valabilitatii. Practic, perioada de valabilitate incepe de la ora 00:00 a zilei solicitate si expira la ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitata vinieta.

Totusi, daca ziua de inceput a valabilitatii este ziua in curs (de exemplu daca ai cumparat vinieta luni la ora 11:00 pentru ziua in curs), vinieta expira tot la ora 24:00.

 

Cum se vor da amenzile?

 

Daca alegi sa nu platesti taxa Oxigen, sau pur si simplu uiti, risti amenzi destul de drastice: intre 1500 si 2000 de lei. Acestea vor putea fi platite la jumatate din minimul de 1500 de lei, in termen de 15 zile.

Monitorizarea celor care nu platesc taxa va fi realizata cu ajutorul unui sistem de camere video, instalat de Primaria Capitalei. Camerele au capacitatea de a citi numerele de inmatriculare ale autovehiculelor. Totodata, sistemul are capacitatea tehnica de a salva inregistrari si de a realiza automat capturi de ecran in care se va putea vedea pozitia masinii, numarul de inmatriculare si data cand a fost surprins circuland in Capitala sau in ZACA.

Practic, sistemul va citi numerele de inmatriculare si le va verifica intr-o baza de date daca vehiculul respectiv are taxa Oxigen platita in conformitate cu norma de poluare, ora si data la care se face citirea si zona in care este surprins in circulatie. Daca se constatata o abatere, sistemul emite un proces-verbal de sanctiune si il trimite proprietarului vehiculului, dupa care va urmari daca a fost efectuata plata. 

La momentul actual, este la latitudinea sistemului daca va acorda o sanctiune de 2000 de lei sau o sanctiune de 1500 de lei unui sofer care circula prin Bucuresti fara a plati taxa Oxigen. Totodata, exista si riscul unor sanctiuni cuprinse intre aceste doua valori.

Este important de retinut ca, odata ce platesti prima vinieta, autovehicului va fi inregistrat intr-un sistem informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control al vinietelor.

 

Datele care apar pe vinieta

 

Atunci cand vei cumpara vinieta Oxigen, pe langa bonul fiscal, vei mai primi un document unde sunt mentionate numele distribuitorului si datele lui de identificare, data si ora emiterii vinietei, seria documentului, numarul de inmatriculare si numarul de identificare al masinii, norma de poluare, anul, luna, ziua si ora de la care este valabila vinieta, anul, luna ziua expirarii valabilitatii vinietei, nivelul tarifului in lei.

 

De unde se poate cumpara vinieta

Taxa Oxigen se va putea achizitiona online, din benzinarii, prin SMS sau puncte fizice de achizitie.

 

Nota: Taxa Oxigen sau vinieta oxigen nu se va mai aplica, a anuntat Primarul Capitalei in urma miilor de cereri in care i s-a cerut acest lucru.

 

Citeste si despre: metode de a reduce emisiile masinii

 

Sursa foto: theferret.scot, carfromjapan.com, ohsonline.com, medicalnewstoday.com

Articole similare
Totul despre distributia masinii

Totul despre distributia masinii

Distributia este una dintre cele mai importante componente (sau grup de componente) din motor, fara ea nimic nu poate functiona.

Totul despre arborele cotit

Totul despre arborele cotit

Arborele cotit este o componenta fundamentala a motorului unei masini. Este sistemul care converteste energia liniara in energie de rotatie.

Totul despre scoala de soferi in 2020

Totul despre scoala de soferi in 2020

Primul pas in obtinerea permisului auto este inscrierea la scoala de soferi, despre care vom vorbi in detaliu in acest articol.

Totul despre supapa EGR

Totul despre supapa EGR

Ce face supapa EGR? Care sunt simptomele unei supape infundate, cum trebuie curatata si cate tipuri de EGR exista?

Totul despre bujiile auto

Totul despre bujiile auto

Este necesar sa stii ca bujiile se pot uza inainte de termenul initial, sau pot sa functioneze mai mult decat este prevazut.

Totul despre supraincalzirea motorului

Totul despre supraincalzirea motorului

Atunci cand motorul se supraincalzeste, cu siguranta trebuie sa cititi acest articol pentru a putea remedia problema, sau, puteti merge in service.

Totul despre chiulasa masinii

Totul despre chiulasa masinii

Pentru a clarifica, corect se spune chiulasa, la plural se spune chiulase. Cea mai intalnita varianta este de chiuloasa care este total gresita.

Totul despre conducerea defensiva

Totul despre conducerea defensiva

Conducerea defensiva se refera la soferii care prioritizeaza siguranta pe sosele in fata a orice altceva atunci cand se afla la volan.

Totul despre Tiptronic

Totul despre Tiptronic

Cum sa faca sa aduca „feeling-ul” si la masinile cu transmisie automata? Raspunsul a venit sub forma unei tehnologii inovative, numita transmisia Tiptronic.

Totul despre turbina auto

Totul despre turbina auto

Aici o sa afli ce este turbina masinii, ce rol are, cum iti dai seama ca este defecta, cum sa faci sa o intretii si de ce suiera atunci cand o accelerezi.

Totul despre motoarele FSI, TSI si TFSI

Totul despre motoarele FSI, TSI si TFSI

Ce inseamna FSI, TSI si TFSI? Care este diferenta dintre ele, care este mai fiabil si care consuma mai putin? Ce sa alegi? Afla la noi.

Totul despre senzorul presiune turbo

Totul despre senzorul presiune turbo

Senzorul presiune turbo este o parte a motorului cu turbina care masoara si reguleaza presiunea aerului din galeria de admisie.

Totul despre contractul de comodat auto

Totul despre contractul de comodat auto

Foarte important de stiut este faptul ca prin intocmirea acestui contract nu se transmite proprietatea autoturismului ci doar folosinta acestuia.

Totul despre sistemul de evacuare

Totul despre sistemul de evacuare

Scopul marilor producatori, la inceput era sa creeze galerii de evacuare care sa fie pe cat posibil mai mici si solide.

Totul despre convertizorul de cuplu

Totul despre convertizorul de cuplu

Acestea sunt cele mai importante informatii legate de convertizorul de cuplu al unei masini.

Totul despre arborele cu came

Totul despre arborele cu came

Dupa cum am mentionat deja, DOHC vine din engleza, de la Double OverHead Cam si se refera la un motor cu doi arbori cu came in chiulasa.

Totul despre servofrana

Totul despre servofrana

In momentul in care apasati pedala de frana a masinii, nu este necesara o apasare foarte puternica pentru a incetini masina.

Totul despre anvelopele All-Season

Totul despre anvelopele All-Season

Sunt cauciucurile pentru toate anotimpurile intr-adevar bune pentru orice anotimp ?

Totul despre consumul de antigel

Totul despre consumul de antigel

Poate ati auzit la posesorii de masini mai vechi sau care au un numar foarte mare de kilometrii ca masina scoate fum alb si consuma antigel.

Totul despre lichidul de servodirectie

Totul despre lichidul de servodirectie

Servodirectia este un sistem electric sau hidraulic care ofera asistenta la directie la viteze mici.

Totul despre sistemul mild-hybrid

Totul despre sistemul mild-hybrid

Motorul electric functioneaza ca un ajutor la motorul de combustie interna si nu este capabil sa alimenteze motorul de unul singur.

Totul despre redresoarele inteligente

Totul despre redresoarele inteligente

Cand o baterie nu este complet incarcata, sulful va coroda terminalele bateriei si va poate cauza mari probleme cand vreti sa plecati la drum.

Totul despre anvelopele masinii tale

Totul despre anvelopele masinii tale

Cauciucuri, anvelope sau pneuri inseamna acelasi lucru. Afla ce inseamna marcajele de pe lateral, ce tip sa cumperi si cand trebuie schimbate.

Totul despre bateria auto

Totul despre bateria auto

In acest articol vom vorbi despre o piesa foarte cunoscuta de toti soferii si anume despre bateria auto.

Totul despre pompa de injectie

Totul despre pompa de injectie

In acest articol vom vorbi despre o piesa foarte complexa si foarte importanta, mai exact despre pompa de injectie.

Totul despre planetarele masinii

Totul despre planetarele masinii

Planetara este o piesa viatala a sistemului de transmisie, ea are rolul de a transmite energia cinetica a motorului la roata.

Totul despre alarma auto

Totul despre alarma auto

Te-ai gandit vreodata cum functioneaza acest dispozitiv? In acest articol vom analiza componentele si modul de functionare a unei alarme auto.

Totul despre masinile autonome

Totul despre masinile autonome

Aceasta masina nu are nevoie de prezenta unui pasager uman pentru a prelua controlul si este capabila de orice poate face o masina cu sofer.

Totul despre clapeta de acceleratie

Totul despre clapeta de acceleratie

Murdaria si depunerile din interiorul carcasei, problemele electrice, scurgerile de vid, toate reprezinta indicatori de inlocuire a clapetei de acceleratie.