Cum functioneaza masinile hibride?

Cum functioneaza masinile hibride?

O masina hibrid este o masina care foloseste mai mult de un singur tip de transmisie pentru a putea rula. De cele mai multe ori aceasta inseamna ca autovehiculul primeste benzina pentru alimentarea unui motor cu combustie interna si dispune de baterii pentru alimentarea unui motor electric.

Scopul hibrizilor este de a oferi proprietarului o economie de combustibil superioara permitandu-i totusi sa-si alimenteze masina de la statia de benzinarie standard. 

Exista avantaje si dezavantaje pentru fiecare masina hibrida. Popularitatea lor a luat amploare in America inca din anul 1999 si se pare ca aceasta popularitatea va creste pe parcursul anilor ce vor urma.

Citeste si despre: comparatie motor Diesel, Hibrid si Electric

Cum functioneaza o masina hibrid?

Exista anumite tipuri majore de hibrid care domina in prezent piata.

1. Seria Hybrid

Hibride care au motoare electrice care transmit puterea rotilor. Seria Hybrid utilizeaza motorul pe benzina ca generator si functioneaza astfel ca o masina complet electrica.

Puterea data rotilor este practic electrica in totalitate impreuna cu puterea pentru motoarele electrice provenind de la bateriile incarcate de motorul pe benzina.

Autovehiculele cu acest aranjament nu au nevoie de o transmisie si de obicei pot fi si ele conectate astfel incat sa fie consumata mai putina benzina in primii kilometri ai unei calatorii. De asemenea, ele tind sa aiba baterii mai mari decat hibrizii paraleli. Chevrolet Volt si Fisker Karma utilizeaza acest tip de sistem.

2. Hibride paralele

Hibride care au atat motoare electrice, cat si pe benzina ce dau putere rotilor. Acest tip transmite putere la roti si genereaza electricitate cu motorul pe benzina.

Aranjamentul se aseamana cu cel al unei masini standard cu combustie interna, singura diferenta fiind cea a motorului electric care ajuta motorul.

Motorul electric este amplasat undeva de-a lungul sistemului de transmisie, de obicei intre motor si arborele cotit.

Acesta este cel mai frecvent tip de vehicul hibrid disponibil astazi. Hibrizii Honda Civic si Chevrolet Malibu sunt unele dintre cele mai bune exemple ale acestui tip.

3. Seria-Paralel Hibrid

Hibrizi care pot comuta intre un motor pe benzina si un motor electric sau sunt folosite ambele in acelasi timp. Acest tip poate actiona rotile fie cu ajutorul motorului pe benzina asistat electronic, fie numai cu motorul electric permitand fiecarui motor sa isi arate puterea.

Acest tip permite ca la viteza mai mica sa folosesti motorul electric, in timp ce daca rulezi pe autostrada cu o viteaza mai ridicata vei comuta la motorul pe benzina.

Popularitatea acestui tip de hibrid este in crestere, iar cel mai faimos model este Toyota Prius, dar si BMW si Mercedes produc de asemenea acest tip de hibrid.  

Cum economisesc hibrizii combustibilul?

Hibridele care pot fi conectate sunt denumite in mod corespunzator hibride Plug-in si economisesc combustibil prin realimentarea bateriilor prin intermediul unei prize.

Masinile hibride pot fi solutia ideala, deoarece functioneaza pe curent electric, dar in acelasi timp pot fi alimentate si de la o statie de benzinarie.

In mod normal, bateriile ar fi incarcate de benzina care ajuta motorul sa lucreze ca un generator de curent electric. Deoarece se pune accent foarte mare pe eficienta consumului de combustibil in proiectarea masinilor hibride, tehnologia dezvoltata pentru a ajuta vehiculele sa utilizeze mai putin combustibil este impresionanta.

La franare, motorul electric se opreste si se roteste din impulsul vehiculului in timp ce se opreste. Acesta se numeste Regenerative Braking si este unica pentru vechiculele cu motoare electrice in sistemul de transmisie. Unii hibrizi fac o treaba atat de buna in acest sens, incat abia daca au nevoie de motorul pe benzina pentru a genera energie electrica pentru incarcarea bateriilor.

Hibrizii au deasemenea capacitatea de a porni un motor pe benzina cu ajutorul celui electric. Motorul porneste atunci cand este invartit de motorul electric. Din acest motiv, hibrizii sunt in masura sa opreasca perfect motorul cand vehiculul este oprit si sa fie repornit cand frana este eliberata.

Aceasta tehnologie se numeste Automatic Stop-Start si elimina deseurile de combustibil de la ralanti. In timp ce doar unele vehicule pe benzina folosesc aceasta tehnologie la hibrizi este prezenta aproape la majoritatea.

Citeste si despre: cele mai cunoscute mituri legate de economia de combustibil

De ce sa cumperi o masina hibrid?

1. Calatorii pe distante scurte

Un hibrid cu o baterie mare si capacitatea de a functiona pe o putere total electrica ar fi cel mai benefic pentru aceasta aplicatie.

Deoarece hibrizii serial sau serial paraleli au suficienta baterie pentru a merge pe distante scurte numai cu energie electrica, ar conserva cel mai mult combustibil in comparatie cu un vehicul pe benzina.

De asemenea, optiunea Plug-in este un plus imens daca ai nevoie de o masina pentru distante scurte.

2. Deplasari lungi sau calatorii pe distante lungi

Hibrizii serial sau serial paraleli ar fi cea mai utila alegere pentru aceasta optiune. Deoarece motorul pe benzina va functiona in cea mai mare parte a timpului si masina se va deplasa probabil la viteza mare, un hibrid cu un motor electric mare va economisi cel mai mult combustibil in comparatie cu un motor pe benzina.

Multi hibrizi paraleli au un motor electric mic pentru a economisi combustibil la viteze reduse si nu sunt la fel de utile la viteze mai mari.

Performanta

Un hibrid serial paralel ar fi cu siguranta singura alegere pentru un vehicul de performanta. Un hibrid-serie nu poate folosi motorul pe benzina pentru o viteza de acceleratie risipita, in timp ce un hibrid paralel nu este probabil sa aiba un motor electric suficient de mare pentru a rula la viteze mari.

Vehiculele hibride astazi

Vehiculele hibride moderne, cat si vehiculele electrice devin tot mai multe pe an ce trece. Tehnologia bateriilor s-a imbunatatit foarte mult, iar costul bateriilor a scazut.

Desi exista vehicule viabile pe piata realizate de Tesla, Nissan, Mercedes-Benz si altii, infrastructura de incarcare a autovehiculelor electrice pe distante lungi nu este inca acolo.

Hibridele sunt un substituent pentru acest lucru si vor fi viabile numai atat timp cat statiile de benzina se afla in jur. Acestea fiind spuse, statiile de benzina vor fi probabil in jur mult timp de acum incolo.

Deci, un hibrid poate fi o investitie inteligenta atunci cand luati in considerare combustibilul economisit si valoarea ridicata a revanzarii.

Pe de alta parte,vehiculele hibride sunt mai grele decat alternativele cu un singur sistem de transmisie, de asemenea ele utilizeaza mai multe parti, deci exista sansa sa se strice mai multe componente. O mare parte din tehnologia recenta nu a fost prezenta de peste un deceniu, astfel incat durabilitatea pe termen lung este in mare parte speculativa.

Cu toate acestea utilizarea mai eficienta a combustibilului este un obiectiv respectabil, iar producatorii de autombile lucreaza din greu in fiecare zi pentru a face vehiculele sa functioneze ecologic. Daca un hibrid pare sa fie alegerea potrivita atunci merita cel putin sa luati in considerare.

Intretinere si alte preocupari

Un aspect foarte interesant al hibrizilor de astazi este intretinerea odata ce aceste vehicule incep sa fie folosite indelung si sa aiba multi kilometri rulati. In fiecare an progresele si tehnologiile noi apar si producatorii se lupta pentru a le aduce in masinile lor pentru a le vinde consumatorilor.

Unii vor fi foarte fiabili, in timp ce altii ar putea castiga o reputatie ca sunt problematici.

Daca detineti un hibrid, tratati-l ca pe o masina normala si lasati-l sa fie inspectat atunci cand exista mesaje de eroare sau se aprinde Check Engine.

Raportati problemele legate de suspensie, roti sau directie la fel cum ati face cu oricare alta masina. Doar stiti ca vor exista anumite probleme care pot fi unice pentru vehiculul dumneavoastra si ca un mecanic calificat va va putea ajuta daca intampinati probleme.

Citeste si despre: masinile autonome, masinile care se conduc singure

Sursa foto: whichcar.com.au, carprousa.com, wired.com, dsf.my, medlockgulf.com, readwrite.com

Articole similare

Departamentul de justitie al SUA a luat masuri dupa ce Ford a avertizat Agentia de Protectie a Mediului asupra potentialelor probleme in luna februarie.

Cum verifici daca un rulment al masinii este defect? Auzi un huruit atunci cand masina ruleaza si creste odata cu viteza?

TDI-ul de 2.0 litri a fost primul motor diesel Volkswagen cu patru supape pe cilindru utilizat in 2004 pe Golf si Passat.

Acest cod se refera la eroarea circuitului de comanda a campului (F) generatorului - tensiunea circuitului slaba.