Aerul conditionat/AC-ul masinii nu functioneaza - cauze

Aerul conditionat/AC-ul masinii nu functioneaza - cauze

Cu totii ne bazam pe aerul conditionat din masina pentru a ne mentine racorosi in acele zile caniculare de vara. Nu este nimic mai rau decat sa nu aveti aer rece atunci cand este super cald in masina.

Daca porniti aerul conditionat si numai aerul cald este scos din aerisire, atunci este evident ca ceva este in neregula cu sistemul de aer conditionat. Acest lucru nu inseamna neaparat ca intregul sistem este defect, ar putea fi doar o component a sistemului defecta.

Daca o componenta a sistemului aerului conditionat este defecta, atunci intreg sistemul nu va functiona. Partea cea mai grea este gasirea componentei defecte a aerului conditionat.

Top 5 cauze ale nefunctionarii aerului conditionat

Exista o multime de cauze ale sistemului aerului conditionat pentru a opri fluxul de aer rece in masina. Mai degraba decat sa ghiciti ce ar putea fi, ar trebuie sa intelegeti care sunt cele mai comune cauze. In continuare vom prezenta primele 5 cauze carora trebuie sa le acordati atentie atunci cand aerul conditionat nu baga aer rece.

 

Citeste si despre: cum iti dai seama ca sistemul de aer conditionat e pe cale sa se defecteze

1. Sistemul contaminat

Daca conduceti vehiculul in locuri cu umiditate crescuta si pline de praf, este posibil ca sistemul aerului conditionat sa fie contaminat.

Cu alte cuvinte, ar putea bloca fluxul de aer care intra in mod normal in sistemul de aer conditionat pentru a produce aer rece. Daca aerul nu poate intra in sistem, nu veti putea conditiona deloc aerul. Daca condensatorul A/C este infundat, lichidul de racire va fi supraincalzit deoarece nu va putea ajunge la condensator si nu se va raci.

2. Compresor defect al aerului conditionat

Compresorul aerului conditionat este responsabil pentru condensarea agentului frigorific, astfel incat acesta sa fie puternic presurizat. Acest lucru se intampla inainte ca agentul frigorific sa fie pompat in condensatorul A/C unde se raceste.

Daca compresorul este defect, atunci nu va putea sa comprime agentul frigorific. Acest lucru va determina ca procesul de racire a aerului sa nu functioneze complet.

Citeste si despre: cum sa curatati filtrul aerului conditionat

3. Scurgeri ale agentului de racire (freon)

Agentul frigorific (freonul) este foarte important pentru aerul conditionat. Atunci cand lichidul fierbinte al agentului frigorific este condensat de catre condensator, acesta produce un gaz rece care devine aerul racoros ce este suflat prin orificiile de aerisire.

Daca nu aveti suficient agent frigorific care curge prin sistemul de aer conditionat, atunci nu veti avea aer rece. Scurgerea agentului frigorific este un motiv comun pentru nivelul scazut al acestuia. Localizarea scurgerii poate fi foarte dificila. Verificati bine conexiunile furtunurilor sistemului pentru a observa daca sunt crapaturi sau scurgeri in ele.

4. Condensator A/C defect

La fel ca si cele mentionate anterior, condensatorul A/C este responsabil pentru racirea agentului frigorific sub presiune care vine de la compresorul A/C. Daca condensatorul este defect, agentul frigorific va ramane supraincalzit. Tot ce veti obtine este o masa de aer cald care iese prin orificiile de aerisire.

5. Probleme electrice

Sistemul A/C este alimentat de electricitate. Exista numeroase fire care leaga aparatul de aer conditionat de bateriile auto si de comenzile de la bord.

Daca unul dintre aceste cabluri este deteriorat, atunci ar putea fi o problema cu alimentarea electrica pe care sistemul aerului conditionat o necesita pentru a functiona corespunzator si pentru a produce aer rece.

S-ar putea sa fie dificil sa diagnosticati aceasta problema pe cont propriu deoarece ati putea presupune ca intregul sistem electric este compromis. Daca toate celelalte componente electrice functioneaza, atunci va trebui sa efectuati o inspectie vizuala a cablajului sistemului pentru a vedea unde este problema.

Daca nu sunteti sigur de aptitudinile dumneavoastra, atunci cel mai bine ar fi sa angajati un mecanic profesionist care sa rezolve problema.

Citeste si despre: ce este si ce face radiatorul aerul conditionat

Sursa foto: colonyoneauto.com, mike-thomson.com, isurvived2009.com, youtube.com

Articole similare

Cod eroare OBD2 P0378

Acest cod se refera la o eroare a tensiunii in sistemul de referinta - zona "B" - pulsuri electrice intermitente.

Noul Golf 8 fara camuflaj

Asa arata noul Vw Golf 8.

Cod eroare OBD2 P0049

Acest cod se refera la o eroarea aparuta in urma suprasolicitarii turbocompresorului.

Totul despre controlul dinamic al stabilitatii (DSC)

Dar odata cu avansarea tehnologiei masinile sunt tot mai echipate cu diverse sisteme de protectie care te vor ajuta sa mentii masina pe traiectorie.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.