Aerul conditionat scade puterea motorului?

Aerul conditionat scade puterea motorului?

In zilele noastre, cele mai multe masini vin cu aer conditionat ca functionalitate standard – duse sunt zilele in care era o optiune scumpa (pentru cei mai multi dintre noi).

Sistemul de climatizare este un accesoriu important care te ajuta sa te racoresti in masina cand afara e vreme torida.

Totusi, aerul conditionat este alimentat de motor – cureaua de accesorii, care actioneaza alternatorul, pompa de apa, servodirectia si alte accesorii, invarte si roata de la ambreiajul/compresorul aerului conditionat.

Citeste si despre: aerul conditionat nu mai functioneaza

Cum afecteaza aerul conditionat motorul?

Deoarece sistemul este alimentat de motor, acesta absoarbe energie de la motor in timpul functionarii, afectand performanta motorului.

Probabil ai observat ca turatia motorului a crescut la ralanti cand compresorul porneste. Face acest lucru pentru a compensa puterea absorbita de sistemul de aer conditionat.

Cat despre intrebarea cat de multa putere absoarbe, nu exista raspuns, deoarece depinde de marca si de model, de motor, de conditia motorului si a sistemului de aer conditionat si de multe altele.

Depinde, de asemenea, de acceleratie si de anul de fabricatie. Cele mai multe masini fabricate dupa 2000 au un releu care inchide aerul conditionat cand supapa de admisie este in pozitia deschisa complet pentru a asigura putere marita pentru motor la accelerare puternica.

Vei observa ca puterea absorbita de la motor are un impact mai puternic la motoarele mai mici.

Daca conduci o masina de tip subcompact cu un motor in 4 cilindri, motorul va fi mai afectat in timpul functionarii aerului conditionat decat un motor V8, chiar daca puterea absorbita este identica la ambele masini.

Citeste si despre: cum sa folosesti vara aerul conditionat al masinii

Sursa foto: geico.com, cars.com

Articole similare

Cod eroare OBD2 P0023

Acest cod se refera la eroarea circuitului actuatorului pozitiei arborelui cu came (Cilindrul 2) "B".

Cod eroare OBD2 P0880

Acest cod se refera la eroarea circuitului de intrare al modulului de comanda a tractiunii.

Raport compresie diesel si benzina

In acest articol o sa gasesti ce compresie trebuie sa aiba un motor pe benzina dar si valorile de compresie pentru un motor diesel.

Cod eroare OBD2 P0089

Acest cod se refera la eroarea circuitului de reglare a regulatorului volumului de combustibil.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.