Benzina normala versus benzina premium: Care este diferenta?

Benzina normala versus benzina premium: Care este diferenta?

Cand vine vorba despre benzina, exista doua tipuri de combustibil pe care il putem cumpara in Romania, benzina de 95 si de 99. Cu totii stim ca este o diferenta considerabila intre ele ca si bani, dar care merita?

Ca sa intelegem care este diferenta intre cele doua cifre octanice, trebuie sa intelegem ce face benzina pentru autoturism.

Benzina este pulverizata de injector in interiorul camerei de ardere si amestecata cu oxigen. Cand pistonul ajunge in cea mai inalta pozitie, acest amestec este aprins cu ajutorul unei mici descarcari electrice realizata de o bujie.

Energia creata de explozie impinge pistonul in jos, care mai departe misca arborele cotit sau vibrochenul. Acesta transmite ulterior puterea sistemului de transmisie si dupa ajunge la roata.

Acest amestec de aer si combustibil trebuie sa fie tot timpul optimizat. Daca in interiorul cilindrului acest amestec se aprinde inainte de a primi scanteie, acest proces se numeste detonatie, practic motorul aprinde amestecul necontrolat, ceea ce poate crea probleme majore.

Citeste si despre: ce poti face atunci cand ramai fara benzina

Ce este benzina si cum este clasata?

Petrolul este un compus de hidrocarburi solide si gazoase dizolvate intr-un amestec de hidrocarburi lichide. Benzina este un amestec lichid derivat din petrol, care contine peste 200 de hidrocarburi gasite in petrol. Acest amestec poate fi imbunatatit cu benzenuri, pentru a mari cifra octanica. 

De ce este importanta cifra octanica? O benzina cu o cifra octanica mai mare creste raportul de compresie din camera de ardere.

Un raport mai mare de compresie creste puterea motorului. Intr-un motor cu un raport de compresie mare, folosirea unei benzine cu o cifra octanica mai mica decat cea indicata de constructor, poate distruge motorul, declansand detonatii.

Folosind o cifra octanica mai mare decat cea prevazuta de constructor, va afecta si ea motorul, nu va mai respecta diagrama de putere a constructorului, micsorand astfel randamentul motorului, ducand la o risipa inutila de bani.

Ca si concluzie, benzina premium nu ofera putere mai mare unui motor decat benzina normala. Ea permite motoarelor mai puternice sa foloseasca toata puterea motorului, sa spunem asa.

Cum un motor mai puternic  ( Ferrari 458 ) creaza compresie mai mare si automat mai multa caldura si putere decat un motor mai mic ( Golf 1.6 FSI ), atunci, ele au nevoie de o anumita cifra octanica pentru a lucra eficient.

Daca ai Ferrari si alimentezi cu un combustibil cu cifra octanica mica, vei impiedica motorul sa lucreze in parametrii optimi si daca ai Honda Civic si bagi benzina de 99 nu vei face decat sa arzi mai mult bani in timp ce mergi. 

Citeste si despre: cata benzina trebuie sa am in mod normal in rezervor

Sursa foto: baniinostri.ro, epochtimes-romania.com

Articole similare

Cod eroare OBD2 P0389

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului pozitiei arborelui cotit - Zona "B" - tensiune de intrare oscilanta.

Cod eroare OBD2 P0139

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de oxigen ( cilindrul 1 – senzorul 2 ), defectarea acestuia sau raspunsul lent al circuitului.

Diagnosticare erori auto acasa

Totusi, instrumentul de diagnosticare va va fi util in foarte multe situatii, pentru ca oricand va fi nevoie, veti putea efectua o diagnosticare fara a mai cheltui bani.

Cod eroare OBD2 P2005

Acest cod se refera la problema galeriei de admisie - blocata deschisa - bancul 2.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.