Comparatie motor Diesel, Hibrid si Electric

Comparatie motor Diesel, Hibrid si Electric

Atunci cand iei decizia de a-ti achizitiona o masina ai mai multe optiuni in ceea ce priveste motorizarea. In primul rand poti opta pentru varianta clasica, alimentata cu combustibil lichid, adica cu benzina sau motorina.

Aceasta este solutia care iti ofera cele mai multe optiuni si este si mai ieftina, insa in acelasi timp polueaza si pe termen lung poate sa fie destul de costisitoare. 

In cazul in care iti doresti o solutie mai prietenoasa cu mediul inconjurator, poti alege o masina electrica sau un hibrid. Masinile electrice sunt propulsate de o baterie si se incarca la priza sau in statii de incarcare special amenajate.

Cea hibrid combina alimentarea cu benzina sau motorina si alimentarea electrica. Avem de luat o decizie foarte importanta iar pentru acest lucru trebuie sa analizam destul de bine fiecare varianta in parte.

Peisajul masinilor hibride este greu de inteles chiar si de catre specialisti. Exista masini cu circuit hibrid inchis, care nu pot fi incarcate de la o sursa externa (priza), dar si masini hibride plug-in reincarcabile la priza. Sunt si diferente tehnice subtile, dar importante, intre diversele masini hibride plug-in.

Citeste si despre: metode de a reduce emisiile masinii

Motorul Hibrid

Hibrid-ul este un vehicul care poate functiona atat cu combustibil cat si cu energie electrica. Unul dintre avantajele binecunoscute ale acestui tip de automobil consta in capacitatea sa de a proteja mediul.

Modelul hibrid este de fapt o combinatie intre o masina cu combustie interna, care functioneaza cu motorina sau benzina si o masina electrica care este alimentata de baterii de inalta tensiune. Masina hibrida detine ambele forme de alimentare.

  

Avantaje Hibrid

Acum sa luam in calcul care sunt avantajele acestei masini hibrid. In categoria avantajelor putem spune despre aceasta ca este o masina silentioasa, produce o cantitate mai mica de dioxid de carbon comparativ cu o masina obisnuita.

De asemenea raspunde mai repede la comenzi, este usor de manevrat si ideala traficului urban, se incarca mai repede comparativ cu un vehicul electric. Iar un aspect foarte important este acela ca are un consum de energie mai scazut. 

 

Dezavantaje Hibrid

Printre dezavantajele acesteia gasim faptul ca, se defecteaza mai des decat o masina normala, iar in cazul necesitatii unei reparatii se solicita interventia unui personal specializat.

Trebuie sa luam in calcul si pretul de cumparare care este mai mare decat cel al unui automobil care functioneaza pe baza de motorina sau benzina. De asemenea aceasta prezinta un pericol mare in momentul producerii unui accident din cauza bateriilor de inalta tensiune.

Insa, din fericire, modelele mai noi au incorporat un sistem de dezactivare a bateriilor in cazul unui astfel de incident. 

Daca ar fi sa tragem o concluzie putem observa faptul ca un vehicul hibrid are costuri ridicate atat la cumparare cat si pe parcursul detinerii acestuia. Pentru o persoana care este atenta cu bugetul sau, clar nu este o investitie profitabila.

In schimb poate fi o alegere inteligenta pentru cineva care circula zilnic cu masina prin aglomeratia orasului datorita usurintei de manevrare, rapiditatii comenzilor si mai ales a consumului redus de carburant/energie.

In schimb daca vorbim despre protejarea mediului se poate spune ca este doar partiala deoarece atunci cand este alimentata cu combustibil, masina continua sa produca emisii de dioxid de carbon care sunt eliberate in atmosfera.

Citeste si despre: sfaturi utile pentru a realiza o economie de carburant

Motorul Diesel

Tot mai multe tari incep sa limiteze masinile diesel. Unii producatori au scos motoarele diesel complet din oferta ( Porsche din 2019 ), altii le-au imputinat, altii le-au scumpit ca sa ii goneasca pe clienti si altii le-au taiat din putere pentru a respecta normele Euro 6.

Sunt orase in care accesul vehiculelor diesel a fost limitat, iar pe viitor se anunta taxe uriase si impozite speciale pentru posesorii de masini pe motorina. 

Motorina este un carburant pe baza de petrol, derivat din acelasi petrol brut din care se obtine si benzina. In urma distilarii, carburantul mai usor devine benzina, iar cel mai greu este transformat in motorina.

Deoarece este mai densa decat benzina, motorina produce mai multa energie, astfel o masina propulsata de un astfel de motor obtine un consum mai bun si un cuplu motor mai mare.

 

Avantaje Diesel

In categoria avantajelor masinii diesel putem spune faptul ca aceasta iese castigatoare atunci cand vine vorba de economie la combustibil.

Diferenta poate sa fie si de 30% la suta de kilometri. Spre deosebire de majoritatea motoarelor pe benzina, multe propulsoare diesel pot functiona pe baza de biodiesel B20, un amestec compus din 80% motorina si 20% combustibil organic. Biocombustibilul este mai "curat" insa nu este la fel de economic la motorina clasica. 

Putem afirma despre motoarele diesel faptul ca acestea sunt mai durabile. Motoarele diesel sunt realizate din componente mai solide, fiind necesar sa suporte o rata de compresie mai ridicata si functionarea pe baza unui combustibil mai greu.

Spre comparatie, un motor diesel poate avea o durata de viata dubla fata de un propulsor asemanator pe benzina. 

Motoarele diesel nu au bujii clasice sau distribuitor, componente care trebuie inlocuite la intervale regulate. Un propulsor pe motorina are bujii incandescente, diferite de cele clasice.

Rolul acestora este sa creasca temperatura din camera de ardere. Ele isi fac simtita prezenta mai ales cand vremea este rece.

Totusi in ceea ce priveste intretinerea, discutia ramane deschisa, alte componente, dar si reviziile avand uneori un cost mai ridicat decat in cazul motoarelor pe benzina. 

Masinile cu motor diesel ofera performante superioare cand vine vorba de cuplu si capacitate de tractare. Cuplul este o forma de putere produsa de motor care iese in evidenta la urcarea unui deal sau la tractarea unui obiect greu, cum ar fi o rulota. 

Dezavantaje Diesel

Dupa descrierea acestor avantaje putem sa enumeram si care sunt dezavantajele acestui motor diesel. Un prim dezavantaj ar fi cel legat de poluare.

Motorina are un nivel de emisii mai ridicat decat masinile pe benzina. Desi numarul masinilor diesel de pe sosea, camioanele incluse, este mai mic decat al celor pe benzina, emisiile produse de ele le depasesc pe ale celor propulsate de benzina. 

Un alt dezavantaj este acela ca, atunci cand temperatura scade sub  -18 grade Celsius, masinile diesel pornesc mai greu. Insa trebuie mentionat faptul ca, acest dezavantaj nu prea mai este intalnit la motoarele diesel moderne. 

Sa nu uitam ca o masina pe motorina este mai zgomotoasa, iar daca antifonarea nu este una corespunzatoare, nivelul zgomotului, mai ales la rece, poate fi deranjant. 

O masina cu motor diesel are un pret mai mare fata de acelasi model echipat cu un motor pe benzina, de putere asemanatoare.

Soferii care circula multi kilometri pe an isi pot amortiza investitia intr-o perioada acceptabila, insa pentru cei care circula maxim 10.000 kilometri pe an vor avea de asteptat pana isi vor amortiza investita prin diferenta de consum. 

Ca si o concluzie in cazul masinilor cu motor diesel, putem spune ca cea mai importanta departajare in cazul achizitionarii acesteia o reprezinta consumul in Romania, asa ca diesel-ul ramane la mare putere, probabil inca multi ani de acum inainte, pana cand UE ne va obliga sa taxam preferential masinile pe motorina. 

Citeste si despre: raport compresie diesel benzina

Motorul Electric

Masinile electrice sunt din ce in ce mai populare in preferintele soferilor si nu e de mirare faptul ca producatorii auto se preocupa de satisfacerea dorintelor acestora. Autoritatile anumitor tari isi arata interesul pentru reducerea poluarii prin eliminarea masinilor care se alimenteaza cu combustibil diesel. 

Avantaje propulsor electric

Insa si aceste masini electrice au o serie de avantaje, iar unul dintre acestea ar fi faptul ca, in acest caz vorbim de zero combustibil, zero emisii.

Acesta este principalul avantaj care atrage multi soferi. Daca aveti de gand sa contribuiti la scaderea poluarii, o masina electrica poate fi solutia perfecta.

Motorul electric functioneaza ca un circuit inchis, asa ca masinile electrice nu emit niciun gaz care sa contribuie la poluarea globala.

Trebuie sa tinem cont de faptul ca pe termen lung scutim sume importante de bani. Deoarece nu platim pentru combustibil, vom economisi acei bani daca ne hotaram sa achizitionam o masina electrica.

Daca va ganditi ca, incarcarea masinii costa, aceasta operatiune este mult mai putin costisitoare decat combustibilul. Prin urmare vorbim de un avantaj foarte important in acest caz. 

Cu siguranta silentiozitatea motorului ofera un anumit confort atat pentru sofer cat si pentru ceilalti participanti la trafic. In plus de atat, cei care detin o astfel de masina sustin ca acestea se conduc mai usor decat o masina obisnuita. 

Stim cu totii faptul ca masinile au nevoie, din cand in cand, de anumite reparatii. Reviziile pentru masinile diesel si pe benzina sunt un pic mai costisitoare, in timp ce pentru vehiculele electrice nu.

In plus motoarele conventionale au piese mai multe, care se pun in miscare si care ar putea sa se defecteze. In schimb motoarele electrice au mai putine piese si costurile de intretinere sunt mai mici pe termen lung. 

Un alt avantaj in achizitionarea acestei masini consta in acordarea de bonusuri de catre autoritati. Guvernantii vor sa incurajeze achizitia de masini nepoluante si ii premiaza pe cei care investesc in aceste tipuri de autovehicule. 

Dezavantaje motor eletric

Insa pe langa aceste avantaje masinile electrice au si ele o serie de dezavantaje. Ne confruntam cu un numar mic de statii de incarcare, acesta fiind unul dintre principalele dezavantaje ale masinii electrice.

Cel putin in Romania problema statiilor de incarcare este una majora. Speram ca pe viitor sa existe mai multe locuri unde sa ne putem incarca masinile. 

Daca vorbim despre pretul de achizitie al masinilor electrice, acesta este unul destul de mare comparativ cu masinile obisnuite. Se pare insa ca pana in 2022 pretul acestor masini electrice o sa fie unul mai scazut. 

De asemenea specialistii auto sustin ca autonomia scazuta este un dezavantaj major. Exista anumite studii facute de catre organizatii de specialitate, care spun ca masinile electrice pot sa efectueze 87% din drumurile facute de masinile conventionale, ceea ce este mai mult decat credeau multi.

Constructorii auto sunt intr-o continua cautare de noi solutii pentru a spori autonomia si pentru a creste performantele masinilor electrice.

Tehnologiile folosite de masinile electrice mai trebuie sa evolueze pentru ca, dupa cum bine stim cu totii, se poate mai mult. Tot la acest capitol, in functie de modalitatea de folosire si de tipul ei, bateriile celor mai multe masini electrice trebuie inlocuite cam o data la 3-10 ani.

Motoarele electrice sunt considerate de catre soferi drept fratele mai mic si urat al masinilor conventionale, daca putem sa ii spunem astfel. Acest lucru s-a intamplat datorita faptului ca masinile electrice ajung la viteze maxime de 115 kilometri/ora sau chiar mai putin, la masinile mai mici. 

In concluzie putem spune faptul ca indiferent de masina pe care o alegi, un lucru este cert si anume ca trebuie sa analizezi in detaliu nevoile pe care le ai.

Masinile moderne, indiferent daca sunt electrice sau daca au ardere interna, incearca sa protejeze mediul. De asemenea sunt extreme de performante in ceea ce priveste tehnologia care le propulseaza. Asadar este recomandat sa va orientati catre un model mai nou dar sa aveti in vedere si siguranta. 

Citeste si despre: masinile autonome, masinile care se conduc singure

Sursa foto: saultonline.com, autotransport123.com, alphr.com, renewableenergyworld.com

Articole similare

Cod eroare OBD2 P0849

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de presiune a lichidului de transmisie - circuitul B - tensiune oscilanta.

Cod eroare OBD2 P0194

Acest cod de eroare OBD2 se refera la un nivel intermitent al circuitului senzorului de presiune a carburantului.

Ce sunt discurile de frana si ce rol au?

Afla in acest articol totul despre discurile de frana. Ce rol au, cand trebuie schimbate, de ce scartaie si mai ales de ce se ovalizeaza.

Totul despre performanta AMG

Modelele AMG au un aspect mai agresiv, o performanta mult mai buna, o stabilitate excelenta, ele fiind cele mai scumpe modele de la Mercedes-Benz.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.