Cum sa conduci in caz de inundatie pe sosea

Cum sa conduci in caz de inundatie pe sosea

Poate fi periculos sa conduci prin apa, mai ales daca filtrul de aer al masinii este amplasat foarte jos. Apropie-te de zona cu apa multa pe sosea in viteza mica si cauta un drum sigur daca apa este prea adanca pentru a trece prin ea.

Schimbarile de anotimp aduc vreme riscanta, inclusiv ploaia si inundatia, mai ales in Romania, anual avem de-a face cu inundatii. De cele mai multe ori ar trebui sa eviti sa conduci prin apa statatoare.

In caz de urgenta extrema, totusi, ar putea fi necesar sa o faci. Luand cateva precautii in plus, vei putea sa treci prin zonele inundate in siguranta mai mare.

Partea 1 din 4: Apropierea de zona inundata

Daca te apropii de apa statatoare pe drum, verifica zona pe unde vrei sa treci. Inainte de a porni, uita-te daca este sigur si daca stii calea. Daca zona inundata nu pare sigura, gaseste un drum alternativ si nu incerca sa treci prin acea zona.

Pasul 1

Aprinde luminile de avarie pentru ca alti conducatori sa te observe. Pastreaza avariile aprinse in timp ce conduci prin zona inundata. Cand ajungi in siguranta pe cealalta parte, le poti stinge daca este zi.

Pasul 2

Verifica starea apei. Incearca sa determini adancimea apei si daca exista vreun curent puternic.

Ar trebui sa te uiti si dupa obiecte mari care plutesc pe apa. Acestea ar putea lovi masina si i-ar putea provoca avarii. Mai rau, ar putea sa te impinga la vale.

Daca e nevoie, iesi din masina si verifica adancimea apei inainte de a trece prin ea. Nu te duce mai departe daca apa e deasupra centrului rotilor.

Masinile pot pierde tractiunea cu suprafata drumului si pot pluti in mai putin de 30 cm de apa. Masinile mai mari pot fi maturate in doar 60 cm de apa. Tine minte acest lucru cand calculezi inaltimea apei prin care ai de gand sa treci.

 

Pasul 3

Inchide aerul conditionat sau incalzirea. Facand acest lucru previi ca ventilatorul din compartimentul motor sa se strice daca vine in contact cu apa.

Pasul 4

Pune transmisia in drive 1 (modul manual, selecteaza prima treapta de viteza) sau in prima treapta in cazul unei cutii automate.

Aceasta impiedica motorul sa schimbe viteza, fapt care face ca apa sa fie trasa prin sistemul de evacuare a gazului inapoi in cilindri.

Citeste si despre: ce trebuie sa faci in caz de avarie pe drum

Partea 2 din 4: Intrarea si iesirea din apa

Dupa ce masina se afla in viteza corecta, avariile sunt aprinse si ai verificat cat de adanca si de sigura este apa, este timpul sa pornesti sa conduci prin zona inundata.

Cel mai important lucru cand treci prin apa statatoare este sa nu te opresti. Oprirea poate duce la calarea motorului si la defectarea lui daca se incearca repornirea.

Pasul 1

Condu incet si constant. Pastreaza viteza constanta in timp ce treci prin apa. Tine piciorul pe acceleratie si pune celalalt picior pe frana pentru a controla masina.

Sfat: Cand conduci printr-o portiune inundata a drumului, mergi pe mijloc, deoarece acolo drumul are inaltimea cea mai mare, iar apa ar trebui sa aiba adancimea cea mai mica.

Pasul 2

Daca masina incepe sa pluteasca. Daca masina pierde contactul cu suprafata drumului deschide portiera si lasa apa sa intre inauntru.

Desi apa iti va strica mocheta, va ajuta la ingreunarea vehiculului si va permite rotilor sa faca contact din nou cu drumul. Daca ai pasageri cu tine, pune-i pe ei sa deschida portierele.

Pasul 3

Iesi din apa. Dupa ce ai trecut pe partea cealalta poti sa accelerezi gradual pentru a parasi zona inundata. Asigura-te ca masina a iesit de tot din apa inainte de a te opri sa o verifici.

Pentru a usca franele, in caz ca s-au udat, apasati usor pedala de frana cu piciorul stang in timp ce conduceti incet.

Citeste si despre: care sunt cele mai comune defectiuni ce pot aparea la motor

Partea 3 din 4: Ce sa faci daca masina se caleaza in apa

Din nefericire, unul din riscurile pe care ti le asumi cand conduci printr-o zona inundata este ca masina sa se caleze. Cand se intampla, ai cateva optiuni. Daca ai noroc, poti reporni masina si iti poti continua drumul. Daca nu, atunci trebuie sa procedezi in felul urmator:

Pasul 1

Daca masina ti se caleaza in timp ce conduci printr-o zona inundata, nu porni din nou motorul. Repornirea lui va trage apa prin teava de esapament in cilindri.

A nu reporni si a abandona masina ar putea fi cea mai buna alternativa a ta in acest punct. Din fericire, apa se va retrage permitandu-ti sa repornesti masina cand apa este sub nivelul tevei de esapament.

 

Pasul 2

Daca apa continua sa creasca. Daca vehiculul s-a calat si apa continua sa creasca, ia in considerare parasirea masinii.

Daca trebuie sa parasesti masina, iar apa este prea mare sa o traversezi, suna la 112 sau fa semn cerand ajutor celor care trec pe acolo.

Ar trebui de asemenea sa urci in cel mai inalt punct care, in cele mai multe cazuri, este acoperisul masini.

Partea 4 din 4: Verifica-ti masina

Daca masina s-a calat in timp ce treci printr-o zona inundata va trebui sa o verifici de stricaciuni. Tu poti face acest lucru si singur, daca ai incredere in tine, fie sa ceri ajutorul unui mecanic de incredere care sa-ti verifice motorul de avarii provocate de apa si care sa te ajute sa-l repari.

Pasul 1

Scoate bujiile sau injectoarele. Daca ai abilitati de mecanic scoate bujiile sau injectoarele. Monteaza la loc bujiile sau injectoarele si porneste masina.

Pasul 2

Usuca masina. Daca a intrat apa in habitaclu, trebuie sa cureti si sa usuci mocheta sau tapitaria uda. O optiune este sa duci masina la o spalatorie auto profesionista. Ei pot scoate umezeala si mirosul de mucegai provocate de apa.

Urmand instructiunile de mai sus poti ramane in siguranta in timp ce traversezi o zona inundata.

Daca din orice motive masina se caleaza si sufera avarii din cauza apei care a intrat la motor, apeleaza la un mecanic profesionist pentru a-ti repara vehiculul.

Citeste si despre: cu cat scade o dauna valoarea masinii

Sursa foto: stock-clip.com, autocarindia.com, blogs.mprnews.org, shutterstock.com

Articole similare
Pasi despre cum sa scapi de rugina masinii

Pasi despre cum sa scapi de rugina masinii

Afla cum poti scapa chiar tu de petele de rugina de pe caroserie. Citeste 2 metode de eliminare ale ruginei pe care le poti face chiar tu acasa.

Cum sunt utilizati senzorii pentru a imbunatati performantele?

Cum sunt utilizati senzorii pentru a imbunatati performantele?

Motoarele de astazi fac o reglare fina si durabila prin utilizarea unei serii de senzori auto care joaca roluri cheie pentru a obtine o buna performanta.

Despre senzorii de ploaie ai masinii

Despre senzorii de ploaie ai masinii

Daca exista putina umezeala pe parbriz, acestea se vor misca mai incet, in cele din urma se vor opri atunci cand nu va mai exista umezeala pe parbriz.

Cod eroare OBD2 P0646

Cod eroare OBD2 P0646

Acest cod se refera la eroarea circuitului releului sistemului a/c - tensiune slaba.