Ce se intampla cand conduci cu frana de mana trasa?

Ce se intampla cand conduci cu frana de mana trasa?

Se intampla adesea sa uitam frana de mana trasa atunci cand conducem. Aceasta este o greseala care se face usor, mai ales daca suntem intr-o masina cu care nu suntem obisnuiti.

Primul indiciu ar fi absenta puterii. Iar daca frana de mana este lasata prea mult timp, vei simti un miros distinctiv de ars, care are loc atunci cand placutele de frana sunt prea fierbinti.

Te poti intreba daca lasarea franei de mana trasa cand conduci iti poate avaria masina.

Raspunsul depinde in parte de viteza cu care calatoresti cand era trasa, cat timp ai mers cu frana trasa sau daca masina are tractiune pe fata sau pe spate.

Condusul cu frana de mana trasa iti poate avaria franele?

De cele mai multe ori, frana de mana trasa cand conduci nu cauzeaza probleme de lunga durata daca se conduce pe o distanta scurta sau la viteza mica.

Cand tragi frana de mana, se creeaza frecare inte placute si disc. Cu cat conduci mai repede, cu atat mai mare e frecarea care se produce, probleme potentiale aparand dupa o perioada de condus mai indelungata cu frana de mana trasa.

Uneori caldura produsa se transfera lichidului de frana ducand la fierberea acestuia in situatii extreme. De cele mai multe ori, caldura produsa doar aseaza o pelicula pe placutele de frana, facandu-le foarte alunecoase, iar masina va fi mai greu de oprit.

Franarea normala dupa o perioada de timp ar trebui sa indeparteze pelicula, permitand franelor sa functioneze corect.

Un alt factor care poate juca un rol in avarierea franelor este cat de tare este trasa frana de mana.

Daca a fost trasa usor, atunci placutele de frana sufera doar avarii minime sau chiar niciuna. Daca frana de mana a fost trasa pana la capat, atunci franele ar putea suferi avarii extinse.

Citeste si despre: ce sa faci atunci cand frana de mana ramane blocata

Diferenta dintre masinile cu tractiune pe spate si cele cu tractiune pe fata

In functie de tipul sistemului de tractiune al masinii, tractiunea pe fata sau pe spate poate determina daca o masina poate functiona cu frana de mana trasa.

La o masina cu tractiunea pe fata, rotile ar putea sa nici nu se mai invarta. Daca masina se misca, mai mult ca sigur cauciucurile sunt trase si freaca asfaltul, atentionandu-ne ca avem o problema.

La o masina cu tractiune pe spate pot aparea probleme la condusul cu frana de mana trasa. Asa cum se intampla de obicei, motorul supune cu usurinta franele pana la punctul in care nu observi ca e o problema decat atunci cand e prea tarziu.

Daca se conduce prea mult timp cu frana de mana trasa, se poate cauza uzura prematura a componentelor franei si ar putea duce la avaria rulmentilor rotilor sau o defectare catastrofala a pieselor din apropierea sau asociate sistemului de franare.

Cum iti dai seama ca trebuie sa-ti inlocuiesti franele?

S-ar putea sa fie nevoie sa-ti inlocuiesti franele daca dupa ce ai eliberat frana de mana observi ca franele sunt elastice cand sunt apasate. Daca acestea continua sa se simta asa, ar trebui sa verifici lichidul pentru a vedea daca e in stare buna sau nu e aer in circuitele de frana.

Placutele de frana ar putea fi si ele avariate din cauza caldurii excesive pana la un punct in care ar trebui inlocuite.

Un astfel de semn ar fi atunci cand observi o pulsatie sau o vibratie in pedala de frana la apasarea ei. Daca se intampla asa, schimbarea placutelor de frana rezolva problema.

Franele se uzeaza de-a lungul timpului, avand nevoie de inlocuire la intervale regulate.

Daca uiti din intamplare frana de mana trasa cand conduci, vei accelera aceasta uzura pana la un punct in care placutele trebuie schimbate mai devreme sau chiar imediat dupa ce ai condus pe distante lungi cu viteza mare.

Citeste si despre: cost mediu de inlocuire a placutelor si discurilor de frana

Sursa foto: yourmechanic.com, instamotor.com, ateamtransmissions.com, whichcar.com.au

Articole similare

Ca si o mica concluzie generala, acestea sunt cele mai comune probleme care pot explica de ce motorul tau este mort si refuza sa mai porneasca.

Cuplul motorului este o caracteristica cel putin la fel de importanta intr-o masina precum puterea.

Care este rolul bujiilor si de ce este indicat sa alegi bujii de calitate superioara?

Aceasta pompa transporta un lichid special dintr-un rezervor dedicat si aplica presiune pentru a roti mecanismul de directie.

Cauti o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.