Presiune ridicata a uleiului

Presiune ridicata a uleiului

In cazul in care masina dumneavoastra se confrunta cu o presiune ridicata a uleiului, atunci cu siguranta trebuie sa remediati in cel mai scurt timp problema, pentru ca in caz contrar consecintele pot fi grave, iar o eventuala reparatie poate fi foarte costisitoare.

In cel mai fericit caz, presiunea uleiului trebuie sa fie constanta, la punctul median al ecartamentului, iar in cazul in care aceasta este mai mare, sau mai mare cu mult decat ar fi indicat, atunci masina necesita o inspectie in cel mai scurt timp. 

Exista foarte multe situatii in care soferii in momentul in care se confrunta cu o asemenea problema considera faptul ca este necesar sa schimbe motorul masinii, pentru ca motorul actual nu mai are viata lunga, insa acest lucru nu este de fiecare data adevarat. Tocmai de aceea, in cele ce urmeaza in acest articol veti putea descoperi mai multe lucruri interesante.

Cauze ale presiunii ridicate a uleiului

In cele ce urmeaza in acest articol veti descoperi cauzele care provoaca presiunea ridicata a uleiului, asa ca haideti sa parcurgem acest articol pas cu pas, pana la final.

Citeste si despre: ce inseamna vascozitatea uleiului de motor

1. Temperatura motorului/presiunea in gol

De cele mai multe ori, datorita temperaturii motorului se obtine o presiune ridicata a motorului. In momentul in care uleiul este rece, de regula presiunea este mai mare.

Ei bine, este indicat sa efectuati o verificare a presiunii uleiului in momentul in care motorul masinii este fierbinte, iar daca atunci temperatura este mare, cu siguranta trebuie sa cautati in primul rand problema, dupa care trebuie sa o depistati.

2. Supapa de presiune defecta

Rolul supapei de presiune este acela de a nu permite deteriorarea conductelor si a vaselor din cauza presiunii inalte. In cazul in care atunci cand presiunea de ulei nu este cea recomandata dupa ce conduceti masina, exista sanse mari ca problema aparuta sa fie din cauza supapei de presiune.

Pentru a stabili daca aceasta este sau nu cauza care a dus la o presiune foarte mare a uleiului, este necesar sa scoateti supapa si sa o curatati, dupa care sa o montati din nou. In cazul in care presiunea isi revine la normal atunci aceasta a fost problema.

In caz contrar insa, atunci cu siguranta exista o alta problema. Supapa de presiune se gaseste la pompa de presiune a uleiului, iar in cazul unor anumite masini este destul de dificil de ajuns la ea.

3. Ulei de proasta calitate

Un alt motiv pentru care presiunea uleiului este posibil sa nu fie cea recomandata, este legat de utilizarea unui ulei de motor de calitate foarte proasta.

Este extrem de important sa folositi un ulei de motor de cea mai buna calitate, de la un brand renumit de pe piata, pentru ca acesta trece usor prin motor, si are tot timpul o presiune perfecta.

Uleiul gros in schimb, necesita o presiune mai mare de curgere. In cazul in care schimbati uleiul si alegeti unul de la o alta marca si vedeti ca presiunea acestuia creste, atunci inseamna ca in trecut ati folosit un ulei de o calitate proasta, care era prea slab si care nu avea performantele necesare pentru masina dumneavoastra.

4. Filtru de ulei contaminat

Un lucru este cat se poate de clar, si anume ca filtrul de ulei are o importanta deosebita dat fiind faptul ca el este cel care se asigura de faptul ca uleiul ajunge curat la motor.

Odata cu trecerea timpului insa, filtrul de ulei se poate murdari si se poate depune praful pe acesta, motiv pentru care in motor nu mai ajunge ulei de cea mai buna calitate.

Plus de asta si temperatura motorului va creste in acest caz, iar din acest motiv se va ajunge la o presiune mai mare a uleiului. De aceea este indicata inlocuirea filtrului de fiecare data cand faceti schimbul de ulei.

Citeste si despre: baie de ulei sau carter inferior

5. Canal blocat

In momentul in care canalul de ulei este blocat, se poate ajunge foarte rapid la o crestere semnificativa a presiunii de ulei din cauza faptului ca motorul nu mai este lubrifiat in mod corespunzator.

Canalul se poate bloca in momentul in care de exemplu exista un robinet de pompare deteriorat. In cazul in care canalul ramane blocat o perioada indelungata de timp, acest lucru poate avea consecinte grave asupra motorului, care se poate deteriora atat de tare, incat sa fie nevoie de inlocuirea sa.

Schimbarea uleiului

In momentul in care faceti schimbul de ulei, este indicat sa folositi uleiul de motor recomandat.

In cazul in care nu cereti parerea unui expert si puneti un ulei de proasta calitate, doar pentru ca acesta este mai ieftin, exista sanse mari sa provocati o presiune de ulei foarte mare.

Tocmai de aceea, consultati manualul de utilizare al masinii sau cereti-i mecanicului sa va puna cel mai bun ulei, pentru ca astfel veti scapa de gandul ca va fi nevoie sa suportati o reparatie eventuala, provocata de presiunea mare de ulei.

Ce rol are presiunea uleiului?

Presiunea uleiului este extrem de importanta datorita faptului ca ea este cea care lubrifiaza toate componentele mecanice ale masinii.

In momentul in care lubrifierea este perfecta, durata de viata a acestor componente este imbunatatita, iar aici discutam despre axul cu came, axul principal sau axul de echilibrare. Daca va intrebati ce inseamna acest lucru, ei bine, mai exact, lubrifierea motorului nu permite supraincalzirea acestuia in timpul conducerii.

Este extrem de important ca masina sa aiba mereu o presiune foarte buna a motorului, pentru ca fara aceasta, motorul se va opri rapid in functie de sarcina si turatia avuta.

Dat fiind faptul ca presiunea uleiului este atat de importanta, in momentul in care aceasta va fi mai mare sau mai mica decat este necesar, in tabloul de bord al masinii se va aprinde martorul care va arata ca presiunea uleiului nu este cea potrivita.

In cazul in care intalniti aceasta problema, este necesar sa opriti de urgenta masina, pentru ca in caz contrar, riscati deteriorarea imediata a motorului masinii.

Ce trebuie facut daca motorul se deterioreaza din cauza presiunii incorecte a motorului?

In cazul in care pentru mai mult timp motorul masinii dumneavoastra nu a fost lubrifiat corect, sansele ca acesta sa fie deteriorat sunt extrem de mari in clipa de fata. Cu siguranta sa inlocuiti acum motorul v-ar putea costa multi bani.

Cu cat masina este mai noua si de la un producator auto mai renumit, cu atat inlocuirea motorului va va costa mai multi bani.

Chiar daca veti plati mai multi bani in acest sens, cel putin masina va avea o viata noua. In cazul in care situatia financiara nu va permite insa sa schimbati motorul deteriorat cu un alt motor, atunci puteti opta pentru reconstruirea motorului, iar aceasta solutie poate fi mai atractiva din punct de vedere financiar.

Ei bine, un lucru este cat se poate de clar, si anume ca pentru a va asigura de faptul ca durata de viata a motorului masinii dumneavoastra va fi una indelungata, este necesar sa verificati saptamanal masina si nivelul uleiului.

Periodic ar fi indicat sa mergeti cu masina fie la reprezentanta, fie intr-un service autorizat pentru ca aceasta sa fie verificata de catre specialisti.

Care sunt simptomele presiunii ridicate a uleiului?

De regula nu exista simptome clare care sa va arate faptul ca presiunea uleiului este una foarte mare. De obicei cand se intampla ca presiunea uleiului sa fie mai mare decat este normal, vi se va aprinde martorul in tabloul de bord al masinii.

Se poate insa ca atunci cand va confruntati cu aceasta problema, sa descoperiti ca exista scurgeri ale uleiului in jurul motorului, sau exista masini in cazul carora lampa de presiune a uleiului se va aprinde in tabloul de bord al masinii in cazul unei presiuni prea mari.

Inainte insa de a ajunge la concluzia ca masina dumneavoastra are o problema cu presiunea de ulei, este necesar sa va asigurati ca verificati daca indicatorul de presiune al uleiului functioneaza bine.

In cazul masinii inactive, daca uleiul de motor este fierbinte, atunci presiune este scazuta, in timp ce daca uleiul de motor este rece, trebuie sa revizuiti motorul pentru ca poate fi o problema mare.

Cea mai indicata solutie in acest caz este aceea de a folosi un manometru manual, iar astfel veti putea verifica presiunea uleiului. 

Asadar, atunci cand aveti probleme cu presiunea de ulei, remediati-le cat mai rapid.

Citeste si despre: tot ce trebuie sa stii despre scurgerile de ulei de la masina

Sursa foto: dartmouthnissan.com, grimmermotors.co.nz, mycarneedsthis.com

Articole similare
Cod eroare OBD2 P0416

Cod eroare OBD2 P0416

Acest cod se refera la eroarea sistemului pompei secundare de injectie a aerului - supapa de control - zona B - circuit deschis.

Cod eroare OBD2 P0509

Cod eroare OBD2 P0509

PCM a detectat o eroare la circuitul supapei IAC - tensiune ridicata.

Cod eroare OBD2 P0484

Cod eroare OBD2 P0484

Acest cod se refera la eroarea circuitului ventilatorului de racire a motorului - circuit fara curent.

Cod eroare OBD2 P0512

Cod eroare OBD2 P0512

Acest cod se refera la o eroare a circuitului starterului motorului cu o singura atingere.