Semne ca filtrul de aer trebuie inlocuit

Semne ca filtrul de aer trebuie inlocuit

Filtrul de aer al unei masini curata aerul atmosferic care intra in motor. Semnele unui filtru de aer infundat pot fi rateurile la motor, zgomotele neobisnuite si un consum ridicat de combustibil.

Motorul unei masini combina aerul si carburantul in camera de ardere, cilindru, pentru a crea energie. Aerul ajunge la motor printr-un filtru al carui scop este sa filtreze gunoaiele, insectele, particulele de praf si alte substante care pot contamina si distruge motorul. In acelasi timp, filtrul de aer trebuie sa permita accesul unei cantitati suficiente de aer astfel incat motorul sa functioneze eficient. In timp, filtrul de aer se poate murdari si infunda, iar lipsa aerului poate afecta starea generala de functionare a masinii.

Cand este ideal sa inlocuiesti filtrul de aer al masinii?

Cele mai multe firme producatoare de masini recomanda schimbarea filtrului de aer la fiecare 16.000-24000 km sau la fiecare 12 luni. In cazul in care conduci in mod frecvent in zone rurale sau cu mult praf, ar trebui sa mergi la mecanic sa verifice si sa schimbe filtrul de aer mult mai des, ca de exemplu la fiecare aproximativ 10000 de kilometri sau la revizia generala.

De asemenea, daca mergi in zone aglomerate, cu trafic ingreunat, unde trebuie sa opresti si sa pornesti masina de foarte multe ori, din nou este recomandat sa schimbi mai des filtrul de aer. Multe masini au si un filtru pentru aerul care intra in cabina, dar are un regim de inlocuire diferit decat cel al filtrului de aer obisnuit.

In cazul in care nu inlocuiesti filtrul de aer dupa intervalele de timp mentionate mai sus, cu siguranta vei observa anumite semne care iti indica nevoia de inlocuire a acestuia.

Citeste si despre: ce filtru de aer sa aleg

8 semne ca filtrul de aer al masinii trebuie inlocuit

1. Consumul ridicat de combustibil

Motorul masinii tale compenseaza cantitatea mica de oxigen primita printr-un consum mai mare de combustibil pentru a produce suficienta energie.

2. Rateuri ale motorului

Alimentarea restrictionata cu aer din cauza unui filtru de murdar poate conduce la situatia in care combustibilul nears iese din motor sub forma fumului negru pe teava de esapament. Vei observa ca motorul porneste greu si intrerupt.

3. Zgomote neobisnuite la motor

In circumstante obisnuite, atunci cand masina ta stationeaza cu motorul pornit, ar trebui sa simti usoara rotatie a motorului sub forma unor vibratii subtile. Daca observi ca masina vibreaza in mod excesiv sau motorul se “ineaca”, de cele mai multe ori este din cauza unui filtru de aer infundat care determina si deteriorarea sau stricarea bujiei.

4. Verifica daca martorul motorului sau Check Engine se aprinde

Multe motoare moderne au nevoie in jur de 37.000 de litri de aer pentru fiecare litru de combustibil ars in ciclul de combustie.

O cantitate insuficienta de aer furnizata poate duce la depozite de carbon – rezultatul arderii – care se acumuleaza in motor si partile mobile si declanseaza martorul de verificare a motorului in bord.

Daca se intampla acest lucru, roaga-ti mecanicul sa verifice filtrul de aer si sa stabileasca diagnosticul. Martorul de motor se poate aprinde din numeroase motive. Un mecanic va trebui sa scaneze computerul de bord pentru a vedea codul care a determinat aprinderea martorului si, deci, sa depisteze problema.

Citeste si despre: filtru de aer curat, secretul unui motor sanatos

5. Filtrul de aer este murdar

Un filtru de aer curat este alb sau aproape alb insa pe masura ce se acumuleaza praf si murdarie, se inchide la culoare.

In orice caz, foarte des se intampla ca straturile de hartie ale filtrului sa aiba particule de praf si funingine care nu sunt vizibile nici la lumina puternica. De aceea este esential sa chemi un mecanic pentru a verifica filtrul masinii. Asigura-te ca urmaresti instructiunile producatorului in ceea ce priveste inlocuirea filtrului.

6. Reducerea puterii masinii

Daca masina ta nu porneste cum ar trebui sau daca observi miscari intrerupte atunci cand apesi pe acceleratie, asta ar putea indica faptul ca motorul tau nu primeste suficient aer pentru a functiona corespunzator. Din moment ce imbunatateste circulatia aerului, inlocuirea filtrului de aer poate imbunatati si functia acceleratiei si puterea masinii cu 11%.

7. Din teava de esapament ies fum negru si flacari

Furnizarea necorespunzatoare a aerului poate conduce la arderea incompleta a combustibilului in ciclul de combustie. Combustibilul nears iese din masina prin teava de esapament.

Daca vezi fum negru iesind prin esapament, roaga mecanicul sa curete sau sa inlocuiasca filtrul de aer. Poti auzi si sunete infundate sau poate chiar veti vedea o flacara la capatul tevii de esapament, cauzata de incalzirea excesiva din sistemul de esapament care aprinde combustibilul nears. Aceasta stare a masinii ar putea fi periculoasa si trebuie depistata imediat.

8. Miros de combustibil atunci cand pornesti masina

Daca nu a patruns suficient oxigen in carburator sau in sistemul de combustie atunci cand incerci sa pornesti masina, cantitatea in exces de combustibil nears iese prin teava de esapament. Este posibil ca, in loc sa vezi fum negru sau flacara iesind pe teava de esapament, sa simti miros puternic de comustibil. Aceasta e o indicatie clara ca e timpul sa inlocuiesti filtrul de aer.

Daca inlocuieste filtrul de aer la timp, masina ta va fi mai fiabila si va oferi o performanta imbunatatita a motorului. Filtrele de aer ale motoarelor impiedica accesul particulelor daunatoare in interioriul componentelor masinii si o mentin in buna stare de functionare.

Acesta contribuie la condusul ecologic, prin mentinerea unui raport aer-combustibil adecvat, prevenind consumul excesiv de combustibil.

Filtrele de aer murdare impiedica folosirea unei cantitati corecte de aer si combustibil si determina motorul sa nu mai functioneze cum trebuie. Un filtru de aer complet functional este crucial pentru starea optima a masinii tale.

Citeste si despre: cum iti dai seama daca un filtru de aer este de calitate

Sursa foto: autotraining.edu, autoscraze.com, cars.lovetoknow.com

Articole similare

Acest cod se refera la eroarea solenoidului A de schimbare a treptelor de viteza - performanta slaba.

Astazi vom vorbi despre mecatronic. Vom afla ce este el, ce rol are si cum se poate defecta el.

PCM a detectat o eroare in modul de functionare a motorului la ralanti - rotatiile pe minut mai sub limita normala.

Totusi, instrumentul de diagnosticare va va fi util in foarte multe situatii, pentru ca oricand va fi nevoie, veti putea efectua o diagnosticare fara a mai cheltui bani.

Cauti o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.