Cum se curata bornele bateriei?

Cum se curata bornele bateriei?

Daca te-ai urcat in masina pregatit sa pornesti la drum, bagi cheia in contact si o rasucesti si vezi ca masina nu porneste, probabil o sa intri putin in panica. Ridici capota masinii si decoperi ca bornele bateriei sunt foarte corodate.

Ce faci in cazul asta? In acest articol vom dezbate aceasta problema si anume cum sa curatam bornele corodate ale unei baterii. 

Coroziunea are loc in jurul bornelor deoarece hidrogenul se scurge din acidul sulfuric al bateriei. Cand gazul atinge temperaturile calde ale aerului ambiant din interiorul compartimentului motorului, acesta formeaza un mediu coroziv in jurul bornelor.

Coroziunea poate interupe conexiunea dintre baterie si restul masinii, asadar este important sa remediati aceasta problema. Daca nu este tratata la timp, bateria poate "muri" cand va este lumea mai draga si astfel puteti ramane cu masina intr-un loc pustiu.

 

Citeste si despre: cum se incarca bateria unei masini

 

Metode de siguranta

 

Lucrul la masina poate fi periculos, mai ales atunci cand vine vorba de partea electrica a vehiculului. Au fost cazuri cand oamenii s-au accidentat sau si mai rau s-a lasat cu decese cand s-a lucrat la partea electrica a unei masini.

Asadar fiti precauti si folositi cateva instrumente de protectie cum ar fi: manusi neconductoare, ochelari de protectie si ar fi bine sa purtati si o masca de protectie. Pe langa instrumentele de siguranta mai aveti nevoie de un set de chei, o surubelnita de preferat cu clichet si o perie de sarma.

De asemenea aveti nevoie de un spatiu de lucru drept, cum ar fi podeaua din garaj sau chiar pe strada daca nu incurcati ceilalti participanti la trafic.

 

Cum sa curatati bornele bateriei?

 

Pentru o curatare eficienta, trebuie sa dati bateria jos de pe masina. O vorba din popor spune ca "vorba lunga, saracia omului", asadar in continuare va prezint cativa pasi pentru a realiza cu usurinta curatarea bornelor bateriei:

 

1. Dupa ce ati dat bateria jos de pe masina, luati peria de sarma si o inmuiati usor in amestecul de apa si bicarbonat de sodiu

2. Cu manusile in manute, incepeti sa indepartati cu ajutorul periei, depunerile de calciu si rugina de pe bornele bateriei

 

3. Continuati sa inmuiati peria si sa frecati bornele pana cand orice depunere toxica este indepartata

 

4. Daca observati scurgeri la nivelul bornelor, inlocuiti bateria cu una noua

 

5. Reinstalati bateria pe masina, cablul rosu la borna pozitiva si cablul negru la borna negativa

 

6. Verificati daca masina porneste

 

De-a lungul anilor, noi cei de la DailyDriven, am schimbat si curatat foarte multe baterii auto. Folosindu-ne de experienta acumulata pe parcurs si de propriile greseli, iata cateva sfaturi ce vi le oferim:

La fel ca oricare alta problema majora, cum ar fi verificarea presiunii uleiului sau verificarea anvelopelor, o simpla verificare a bornelor bateriei este o alegere inteleapta. Majoritatea bateriilor trebuie inlocuite dupa aproximativ 5 ani de utilizare.

Desi este dificil sa gresiti montarea unei baterii pe masina, retineti ca bateriile trebuie instalate in pozitie verticala pentru a evita scurgerile oricarei solutii de electroliti.

 

Cat de des trebuie curatate bornele bateriei?

 

Ori de cate ori vedeti coroziune in jurul bornelor, asadar o inspectie periodica asupra bateriei este o idee excelenta.

Cat costa curatarea bornelor?

 

Cred ca este una dintre cele mai ieftine manopere. Daca nu aveti o perie de sarma, atunci va trebui sa cumparati una. O perie de sarma si bicarbonat de sodiu nu cred ca va costa mai mult de cativa lei.

 

Sfat: Pentru a va proteja impotriva coroziunii, ungeti bornele bateriei cu vaselina. Aceasta este un bun protector impotriva coroziunii si va ajuta la mentinerea scanteii pe timp de vreme geroasa.

 

Citeste si despre: opt lucruri care vor descarca bateria masinii tale

 

 

Sursa foto: philkotse.com, hondaofslidell.com, carfromjapan.com

Articole similare
Cod eroare OBD2 P0112

Cod eroare OBD2 P0112

Acest cod de eroare se refera la circuitului senzorului de temperatura a aerului de admisie – nivel redus.

Cod eroare OBD2 P0102

Cod eroare OBD2 P0102

Acest cod se refera la eroarea circuitului MAF a fluxului de aer de masa ( nivel scazut ).

Ai bagat benzina in loc de motorina? Citeste asta.

Ai bagat benzina in loc de motorina? Citeste asta.

Daca deja ai apucat sa pui benzina in loc de motorina sau invers in rezervor, iata ce trebiue sa faci.

Cunoaste-ti motorul - cunoscandu-ti bujiile

Cunoaste-ti motorul - cunoscandu-ti bujiile

Sanse mari sa ai probleme cu bujiile, afla cand bujiile masinii trebuie inlocuite.