Masina scoate zgomote si vibratii la franare

Masina scoate zgomote si vibratii la franare

Sistemele hidraulice sunt folosite pentru a asigura functionalitatea franelor vehiculelor. Fiecare roata a unui vehicul va avea incorporat frane individuale. Franele constau, de obicei, intr-o placuta de frana care creeaza frictiune pe suprafata discului pentru a incetini vehiculul.

Toate aceste functii de franare sunt controlate printr-un sistem hidraulic, astfel apasarea pedalei de frana va incetini sau va opri vehiculul.

Deoarece cea mai mare parte a greutatii vehiculului este impinsa spre partea din fata a vehiculului, franele rotilor din fata vor suporta cea mai mare uzura. Acestea sunt supuse unei presiuni mai mari pentru a incetini vehiculul cand apasati pedala de frana.

Din acest motiv, franele cu disc sunt utilizate pentru rotile din fata si franele cu tambur sunt utilizate pentru rotile din spate.

Citeste si despre: frana cu disc vs frana cu tambur

Top 7 cauze ale zgomotului ciudat care apare la sistemul de franare si al vibratiilor 

In mod normal cand apasati pedala de frana, ar trebui sa fie un sentiment placut cand vehiculul incetineste. Daca simtiti vibratii sau daca auziti zgomote ciudate de slefuire, scrasnire, pe masura ce actionati pedala de frana, atunci ceva nu functioneaza bine in sistemul de franare.

In continuare va vom prezenta 7 posibile cauze ale vibratiilor si ale zgomotelor in momentul franarii.

1. Suruburile etrierului uscate

Suruburile etrierului au suprafata care trebuie lubrifiata tot timpul. In caz contrat, daca sunt uscate, vor aparea sunete ciudate, ca de macinat.

Oamenii care conduc masini mai vechi ar putea avea sanse mai mari de a intampina aceasta problema. Daca intampinati aceasta problema, tot ce trebuie sa faceti este sa le inlocuiti, nu vor costa mult.

2. Discuri de frana uzate

Discurile de frana functionale vor fi plate si uniforme si nu vor produce zgomote in timpul procesului de franare. Odata cu trecerea timpului, discurile de frana se uzeaza.

In cele din urma acestea nu vor mai fi uniforme, ducand la zgomote ciudate, de scartait, de fiecare data cand apasati pedala de frana.

Citeste si despre: cost mediu de inlocuire a placutelor si discurilor de frana

3. Placute de frana deteriorate

Cea mai obisnuita cauza a vibratiilor si a zgomotelor ciudate din sistemul de franare, este din cauza deteriorarii placutelor de frana. Odata cu trecerea timpului, suprafata de frecare a placutelor de frana se va consuma.

Daca aceasta suprafata nu va mai exista, va ramane doar metal, odata ce acest metal va intra in contact cu metalul discului de frana, se vor auzi o multime de zgomote enervante.

4. Saibe uzate

Saibele de frana sunt proiectate special pentru a preveni aparitia zgomotului cand placutele de frana se freaca de discurile de frana. Acestea sunt formate din cauciuc, asta inseamna ca odata cu trecerea timpului se va consuma. Ca rezultat, nu vor mai putea preveni aparitia de zgomote.

5. Rugina sau coroziunea

Toate aceste piese de metal din sistemul de franare necesita sa se miste in mod regulat. Daca lasati masina sa stea in garaj cateva saptamani sau luni, va puteti astepta ca aceste componente metalice sa formeze rugina.

Odata ce se intampla acest lucru, veti auzi tot felul de zgomote ciudate provenite de la sistemul de franare. Va trebui sa curatati componentele sau sa le inlocuiti, in functie de cat de ruginite sau corodate sunt.

6. Resturi, ramasite in sistemul de franare

In interiorul sistemului de franare pot aparea corpuri straine care cauzeaza aceste zgomote. Poate ca o mica piatra a intrat in zona etrierului si s-a blocat acolo. Daca aveti obiecte dure intre etrier si discul de frana, atunci cu siguranta zgomotele ciudate isi vor face prezenta.

7. Rulmentul rotii uzat

Un rulment al rotii uzat ar putea crea zgomote ciudate, uneori se vor auzi foarte puternic, alteori se vor auzi mai incet. Nu ignorati aceasta problema, inlocuiti rulmentul defect.

Citeste si despre: probleme cu sistemul de franare

Sursa foto: smartmotorist.com, micksgarage.com, planet-9.com, haynes.com, stopmasterbrakes.com.au

Articole similare

Desi nu este una dintre reparatiile cele mai frecvent intalnite, schimbarea pompei de ulei s-ar putea sa survina la un moment dat.

Acest cod se refera la eroareai circuitului injectorului reductor - probleme la alimentare - tensiune ridicata.

Acest cod se refera la defectiunea circuitului senzorului de presiune a servodirectiei - tensiune ridicata.

Acest cod se refera la eroarea circuitului servo controlului sistemului pilotului automat - tensiune scazuta.