Probleme cu modulul de comanda a sistemului ABS

Modulul de comanda a sistemului ABS, lucreaza pentru a preveni blocarea rotilor in timp ce conduceti. Acest lucru este foarte important in cazul in care actionati rapid pedala de frana pentru a preveni un accident.

In acest fel, rotile vehiculului nu vor pierde tractiunea, dupa ce ati apasat pedala de frana. Daca conduceti pe un drum rau sau in conditii meteorologice nefavorabile, singurul mod de supravietuire este un modul de comanda functional al sistemului ABS.

 

 

Simptome ale unui modul de comanda defect a sistemului ABS

 

Modulul de comanda a sistemului ABS va asigura de condusul in siguranta pe carosabil. Cel mai rau lucru care se poate intampla este sa se defecteze acest modul in timpul condusului. In continuare va vom prezenta 5 simptome ale unui modul de comanda defect a sistemului ABS.

 

Citeste si despre: cum functioneaza de fapt abs-ul pe masina

 

 

Blocarea rotilor

 

Scopul modulului de comanda a sistemului ABS este de a preveni blocarea rotilor. Daca observati ca rotile sunt blocate in timp ce conduceti, atunci modulul este defect sau deteriorat. Mergeti cat mai repede la un service pentru a remedia problema.

 

 

Martorul ABS aprins

 

Daca aveti o masina mai noua, atunci ar trebui sa aiba un martor de bord al sistemului ABS. Daca modulul de comanda a sistemului ABS ar fi defect, atunci martorul ABS se va aprinde in tabloul de bord al masinii, acesta va fi de culoare galbena ca sa fie mai usor de recunoscut.

Daca aveti o masina mai veche si aveti probleme la modulul de comanda a sistemului ABS, atunci se va aprinde in bord martorul "verifica motor/check engine".

 

 

Frana nu raspunde

 

Daca apasati piciorul pe pedala de frana si masina nu incetineste deloc, este evident ca exista o problema cu modulul de comanda a sistemului ABS.

La inceput veti fi nevoit sa apasati de cateva ori pana cand masina va incetini, dar odata cu trecerea timpului frana nu va mai raspunde deloc. Asa ca nu amanati si mergeti cu masina la un service.

 

Citeste si despre: ce senzori fac ca abs-ul sa functioneze

 

 

Pedala de frana trebuie apasata cu putere

 

Este posibil ca frana sa functioneze, dar necesita o apasare cu mai multa presiune a pedalei de frana pentru asta.

O pedala de frana nu trebuie sa se apese greu, ar trebui apasata usor pentru ca frana sa functioneze. Daca trebuie sa mariti efortul pentru a apasa pedala de frana, atunci modulul de comanda a sistemului ABS este defect.

 

 

Vitezometrul nu functioneaza

 

In cazuri rare cand modulul de comanda a sistemului ABS nu functioneaza, vitezometrul de pe tabloul de bord nu va functiona. Fie va arata o viteza incorecta, fie acul vitezometrului va fi blocat la 0 km/h.

Aceasta problema ar trebui sa fie urmata de aprinderea martorului ABS sau a martorului "verifica motor/check engine". Dar chiar daca nu se va aprinde niciun martor, iar vitezometrul nu functioneaza, ar trebui sa mergeti cu masina la service.

 

 

Costul de inlocuire

 

Costul de inlocuire a modulului de comanda a sistemului ABS va fi intre 2.000 lei si 4.000 lei, depinde de modelul masinii si de mana de lucru.

 

 

Citeste si despre: ce este asistenta la franare sau brake assist

 

 

Sursa foto: pawlikautomotive.com, sinspeed.co.uk

Lasa un comentariu

Pentru a lasa un comentariu trebuie sa fii autentificat(a).

Autentificare

Ai o masina? Spune-ne parerea ta despre ea!

Alte articole recomandate