Ce sa faci cand se aprinde becul de la ulei?

Conduci linistit si deodata observi ca becul ce tine de sistemul de ulei, din bordul masinii, se aprinde. Esti in drum spre serviciu si nu vrei sa intarzii, dar te intrebi ce ar trebui sa faci si cat de serioasa este situatia. 

Multe vehicule moderne au doua becuri pe bord ce tin de sistemul de ulei. Primul este un semn ca e timpul sa schimbi uleiul. Acest bec este facut in asa fel incat sa se aprinda dupa o anumita perioada de timp de la schimbarea uleiului sau dupa ce ai depasit un anumit numar de kilometri condusi. 

Al doilea bec este folosit de foarte mult timp si necesita mare atentie. El indica un nivel scazut al presiunii uleiului. Atunci cand autovehiculului tau ii scade presiunea de ulei, poate cauza daune motorului. Becul poate avea o poza a unui bidon de ulei sau cuvantul „OIL”. 

 

 

Daca respecti pasii enumerati aici, poti preveni costuri majore si iti poti proteja masina. 

Partea 1 din 2: Verifica nivelul de ulei

Trebuie sa iei in serios acest bec si sa opresti masina cat de rapid poti. 

 

Citeste si despre: presiune ridicata a uleiului

 

 

Pasul 1: Parcheaza intr-un loc sigur. Gaseste o parcare sau o portiune in care te poti opri. 

Daca te afli pe sosea, te poti opri pe banda de urgenta si poti porni luminile de avarie.

 

Pasul 2: Opreste motorul. Astfel, poti verifica nivelul de ulei fara pericol. 

 

Pasul 3: Deschide capota si localizeaza joja de ulei. De regula, este un maner de culoare galbena, pe care il scoti afara; manerul poate avea scris cuvantul „OIL” sau desenat un bidon de ulei.

 

Pasul 4: Scoate joja. Scoate joja de ulei si sterge-o cu o carpa curata.

 

Pasul 5: Pune joja inapoi. Pune joja la loc si scoate-o din nou. 

 

Pasul 6: Afla nivelul de ulei. Verifica semnele pentru a vedea unde poti vedea nivelul de ulei. 

 

Pasul 7: Adauga ulei daca este necesar. Adauga ulei daca nivelul este mai jos de linia care arata daca trebuie sa pui ulei sau care arata un nivel scazut al uleiului.

 

Partea 2 din 2: Cand este in regula sa conduci

 

Odata ce ai verificat uleiul, trebuie sa te decizi daca vrei sa conduci in continuare sau daca ai nevoie de ajutor mai departe.

In anumite conditii, poti conduce linistit inainte de a consulta un mecanic. Daca motorul face zgomot atunci cand este pornit, atunci clar nu este in regula sa conduci si iti trebuie o mana de ajutor. 

 

Pasul 1: Verifica daca exista zgomote. Daca ai adaugat ulei, iar joja arata un nivel adecvat de ulei si becul este stins, poti conduce masina daca motorul nu face zgomot. 

Uneori, s-ar putea sa nu fie deloc sigur sa conduci. Daca joja de ulei nu arata niciun pic de ulei, nu este indicat sa conduci, nici macar daca adaugi ulei si motorul tot face zgomot

Sfat: Nu conduce daca becul sistemului de ulei nu se stinge dupa ce adaugi ulei. O anumita componenta a sistemului de ulei ar putea fi defecta chiar daca ai suficient ulei. Condusul in aceasta conditie poate cauza daune motorului. 

Orice moment in care se aprinde un bec de pe bord poate provoca spaima, mai ales daca nu te afli in apropierea unui service sau a unui mecanic. Totusi, exista masuri practice pe care le poti lua pentru protejarea motorului si rezolvarea oricarei situatii. Asigura-te vehiculul tau este la zi cu reviziile.

 

 

Citeste si despre: cum arata un motor fara niciun schimb de ulei

 

 

Sursa foto: dartmouthnissan.com, ridetime.ca

Lasa un comentariu

Pentru a lasa un comentariu trebuie sa te autentifici.

Autentificare

Ai o masina? Spune-ne parerea ta despre ea!

Alte articole recomandate