Cum sa parchezi o masina cu cutie de viteze manuala

Cum sa parchezi o masina cu cutie de viteze manuala

Parcarea unei masini cu transmisie manuala nu este la fel de usoara ca parcarea unei masini cu transmisie automata. Daca nu sunteti prea bun la schimbarea treptelor de viteza la o cutie manuala, atunci veti intampina ceva probleme cand vine vorba de a parca vehiculul.

Odata ce invatati cateva sfaturi simple despre parcarea unei masini cu transmisie automata, lucrurile vor deveni mai usoare.

Citeste si despre: lucruri interzise pentru o masina cu cutie manuala

5 sfaturi pentru parcarea unei masini cu transmisie manuala

In continuare va vom prezenta cateva sfaturi pentru a parca mai usor o masina cu transmisie manuala. Cele 2 trepte de viteza de care aveti nevoie sunt: treapta intai si marsarier.

Frana de mana

O masina cu transmisie manuala nu are o optiune de parcare (PARK) cum au masinile cu transmisiune automata. Cand parcati vehiculul, este necesar sa folositi frana de mana. Daca nu, masina poate pleca singura si poate provoca un accident. De aceea, trageti mereu frana de mana dupa ce ati parcat.

Parcarea in panta

Daca ati parcat in panta si aveti frana de mana trasa, masina inca pleca singura daca nu ati bagat masina in treapta de viteza corespunzatoare. De exemplu, daca botul masinii este indreptat spre amonte, trebuie sa bagati masina in treapta intai de viteza, daca botul este indreptat spre aval trebuie sa bagati in marsarier.

Parcarea pe un teren drept

Daca ati parcat masina pe un teren plat, intre alte doua masini, atunci ar fi bine sa lasati masina pe liber. Asta ajuta sa va protejati transmisia in caz ca cineva se loveste de vehiculul dumneavoastra. Utilizati frana de mana cand masina este pe liber.

Parcarea cu fata

Daca ati parcat cu fata intr-o parcare publica sau in fata blocului, atunci cel mai indicat este sa lasati masina in treapta intai si apoi sa utilizati frana de mana. Ati putea sa folositi si marsarier, singura exceptie ar fi atunci cand masina se afla in panta.

Parcarea cu spatele

Daca bagati cu spatele intr-o parcare publica sau in fata blocului, atunci ar trebui sa lasati masina in marsarier. Ati putea sa folositi si treapta intai, dar cel mai bine este sa o lasati in marsarier atunci cand ati parcat cu spatele.

Lucruri de tinut minte

Cand trageti frana de mana, asigurati-va ca nu ridicati piciorul de pe ambreiaj pana cand frana de mana nu este activata. Daca faceti acest lucru toata greutatea masinii va pune presiune pe sistemul de franare.

Trebuie sa lasati masina intr-o treapta de viteza corespunzatoare, deoarece frana de mana poate sa nu functioneze corect. Daca forta gravitatiei este impotriva treptei de viteza, atunci masina nu va putea pleca singura. Asta este tot ce trebuie sa va amintiti cu adevarat despre parcarea unei masini cu transmisie manuala.

Citeste si despre: cutie de viteze manuala sau automata, care este mai buna

Sursa foto: autoportal.com, autoguru.com.au, driving-tests.org

Articole similare

Este important sa scoateti periodic lichidul afara de tot si sa il inlocuiti cu altul nou, pentru a asigura functionarea propice a acestuia.

Acest cod se refera la eroarea circuitului valvei solenoid de control al intensitatii turbomotorului/deschis.

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorial al releului modulului de comanda a tractiunii - tensiune ridicata.

Probleme comune ale etrierelor masinii, cand trebuie schimbate? Ce se intampla cu franele masinii cand sta prea mult nemiscata?

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.