Senzor de pozitie arbore cotit defect

Senzor de pozitie arbore cotit defect

Senzorul de pozitie al arborelui cotit este o componenta de gestionare a motorului gasita pe aproape toate vehiculele moderne cu motoare cu combustie interna. Monitorizeaza pozitia si viteza de rotatie a arborelui cotit si transmite informatiile catre unitatea de comanda a motorului, astfel incat sa poata efectua ajustari adecvate in functie de conditiile de functionare.

Viteza si pozitia arborelui cotit sunt cativa dintre cei mai importanti parametri utilizati in calculele de management ale motorului si multe motoare nu pot functiona daca senzorul de pozitie al arborelui cotit nu furnizeaza un semnal precis.

De obicei, un senzor de pozitie al arborelui cotit problematic va produce cateva simptome care avertizeaza soferul asupra unei probleme potentiale care ar trebui sa fie intretinuta.

Citeste si despre: senzor de pozitie al clapetei de acceleratie defect

1. Probleme de pornire a vehiculului

Cel mai frecvent simptom asociat cu un senzor de pozitie a arborelui defect este dificultatea de a porni vehiculul. Senzorul de pozitie a arborelui cotit monitorizeaza pozitia si viteza arborelui cotit si alti parametri care joaca un rol important la pornirea motorului.

Daca senzorul de pozitie a arborelui cotit prezinta o problema, vehiculul poate avea probleme de pornire intermitente sau poate nu porneste deloc.

2. Intreruperea intermitenta

Un alt simptom asociat frecvent cu un senzor de pozitie a arborelui cotit problematic este blocarea intermitenta. Daca senzorul de pozitie a arborelui cotit sau cablajul acestuia prezinta probleme, acesta poate cauza intreruperea semnalului arborelui cotit in timp ce motorul functioneaza, ceea ce poate provoca oprirea motorului.

Acesta este, de obicei, un simptom al unei probleme de cablare. Totusi, un senzor de pozitie a arborelui cotit defect poate produce si acest simptom.

3. Verificati daca martorul motorului este aprins

Un alt simptom care evidentieaza o problema potentiala cu senzorul de pozitie a arborelui cotit este o lumina de control iluminata a motorului (martorul Check-Engine sta aprins).

Daca computerul detecteaza o problema cu semnalul senzorului de pozitie a arborelui cotit, acesta va activa lampa de verificare a motorului pentru a avertiza soferul asupra problemei. O lampa de verificare a motorului poate fi de asemenea dezactivata de o mare varietate de alte probleme. Ideal ar fi sa scanati de erori folosind un scaner OBD2.

Citeste si despre: cum sunt utilizati senzorii pentru a imbunatati performantele autoturismului

4. Accelerarea inconstanta

Cu o intrare inexacta provenita de la senzorul de pozitie a arborelui cotit, unitatea de comanda a motorului nu poate efectua reglaje la sincronizare si injectie de carburant, pe masura ce creste viteza motorului. In acest caz se face dificila mentinerea unei viteze constante.

5. Functionare defectuoasa a motorului sau erori in ECU

Daca simtiti ca motorul merge in suturi sau chiar auziti ca se chinuie sa mearga liniar, acesta poate fi un semn al cilindrilor care nu functioneaza corect din cauza unui senzor de pozitie a arborelui cotit defect. In plus, in timp ce stai la ralanti la semafor sau motorul merge in gol, puteti observa ca motorul functioneaza necorespunzator, vibreaza si turatia nu este constanta.

Un senzor de pozitie a arborelui cotit care nu se afla in pozitia corecta nu poate furniza informatiile corecte despre pozitionarea pistonului in motor, determinand o cedare accidentata a cilindrului. Acest lucru se poate intampla si datorita unei temporizari gresite a bujiilor, dar daca bujiile se verifica si sunt in regula, atunci este posibil ca senzorul arborelui cotit sa fie sursa.

6. Cresterea consumului de combustibil

In lipsa informatiilor corecte de sincronizare de la senzorul de pozitie a arborelui cotit, injectoarele de carburant nu vor pompa eficient combustibil in motor. Motorul va folosi mai mult carburant decat are nevoie, evident crescand foarte mult consumul. Rugati un mecanic sa inspecteze senzorul, deoarece un consum crescut de carburant poate aparea si din alte probleme.

Senzorul de pozitie a arborelui cotit este esential pentru functionalitatea si performantele adecvate ale motorului datorita semnalului vital pe care il ofera lui ECU. Problemele cu senzorul arborelui cotit pot duce rapid la probleme care afecteaza fiabilitatea vehiculului.

Din acest motiv, daca banuiti ca senzorul de pozitie a arborelui cotit are o problema, verificati-l imediat de catre un tehnician profesionist. Ei vor putea sa va diagnosticheze masina si sa inlocuiasca senzorul de pozitie a arborelui cotit, daca este necesar.

Citeste si despre: senzorii comuni ai autoturismelor

Sursa foto: samarins.com, carmd.com, halfordsautocentres.com, aceable.com

Articole similare

Dupa cum se poate vedea, leasingul AUTO poate fi cu dus si intors, si trebuie sa ai in vedere toate aspectele atunci cand te decizi asupra lui

Mirosul de ars poate aparea din varii motive si de obicei este un semn ca trebuie sa duci masina la o verificare, inainte sa se ajunga la defecte mai grave.

Acest cod de eroare se refera la o problema cu circuitul solenoidului de control al supapei de admisie – cilindrul 2.

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului pozitiei arborelui cu came - zona "B", bancul 2.