5 modalitati de a preveni aparitia de vibratii la nivelul motorului

5 modalitati de a preveni aparitia de vibratii la nivelul motorului

In cazul in care esti posesorul unui autovehicul, in mod sigur te-ai confruntat sau te vei confrunta cu anumite probleme de natura mecanica care te vor obliga sa te prezinti in cadrul unui service autorizat.

Cea mai frecventa problema care poate sa apara este reprezentata de vibratia de la nivelul motorului, care apare mai ales dupa ce masina a stationat pentru o perioada si pornesti brusc motorul.

In continuare vom discuta despre cele mai frecvente cauze care pot determina vibratiile la nivelul motorului, precum si modalitatile pe care le ai la dispozitie pentru a rezolva aceasta situatie.

Pentru a reduce vibratiile de la nivelul motorului este necesar ca in primul rand sa cunosti cauza care a determinat aparitia acestei probleme. Iti prezentam tehnici diferite pe care le ai la dispozitie pentru a determina cauza vibratiilor precum si solutiile existente.

1. Suportul de motor/Tamponul motor este defect

In aceasta situatie, in primul rand trebuie sa determini care este suportul defect care poate determina aparitia de vibratii. Legatura dintre motor si sasiu depinde de aceasta componenta.

In cazul in care aceasta este avariata, motorul va vibra in timpul functionarii si aceste vibratii vor ajunge la caroserie si implicit la tine. Apeleaza la un mecanic priceput pentru a repara aceasta problema si a inlocui piesa defecta.

            

2. Probleme la nivelul bujiilor

Cea mai frecventa problema care poate sa apara este legata de aprinderea amestecului de carburant/aer. In cazul in care aprinderea nu se realizeaza corect, motorul va incepe sa vibreze. In acest caz trebuie sa indepartezi bujiile defecte si sa le inlocuiesti cu altele noi.

             

Citeste si despre: de ce trebuie sa alegi bujii de calitate

3. Probleme la nivelul amortizorului arborelui cotit (vibrochenului)

O alta cauza frecventa care poate determina aparitia de vibratii la nivelul motorului este existenta unei probleme la nivelul amortizorului arborelui cotit.

Aceasta piesa are rolul principal de a reduce vibratiile aparute la arborele cotit. Acest amortizor este folosit in mod frecvent in cazul motoarelor diesel datorita compresiei mai mare a motorului.

              

In cazul in care piesa se defecteaza sau nu mai functioneaza deloc vei resimti acest lucru ca vibratii. Programeaza o vizita in service pentru a rezolva problema de la nivelul amortizorului.

Citeste si despre: senzorul de pozitie a arborelui cotit

4. Probleme la nivelul puntii auto

In cazul in care ai fost implicat recent intr-un accident prin coliziune este posibil ca puntea masinii sa fi fost avariata.

Chiar si in cazul in care nu exista semne evidente de deteriorare, este bine sa ceri mecanicului sa verifice puntea imediat dupa coliziune pentru a reduce pericolul de aparitie a vibratiilor si pentru confortul dumneavoastra.

5. Conditiile meteo

Conditiile meteo pot fi raspunzatoare de aparitia vibratiilor. In timpul iernii, motoarele nu functioneaza la capacitatea lor maxima.

Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa faci ceva in aceasta privinta. Situatia se va rezolva de la sine, pe masura ce temperaturile revin la normal.

               

Exista insa anumite situatii in care vibratiile aparute poti sa impuna rezolvarea acestora de urgenta.

De exemplu, vibratiile de la nivelul motorului nu sunt deloc confortabile pentru soferi, ca sa nu mai amintim de zgomotul care le insoteste si de probabilitatea crescuta ca partile componente ale motorului sa se uzeze inainte de vreme. In acest caz, este indicat sa programezi o vizita in service.

De cele mai multe ori, problemele cu vibratiile de la nivelul motorului apar in cazul masinilor vechi, cand motorul poate suferi modificari ale pozitiei initiale ca urmare a functionarii indelungate.

Sursa foto: mnn.com, youtube.com, carfromjapan.com

Articole similare

Ce trebuie verificat la roata de rezerva?

Asigurati-va ca faceti o rutina din a verifica starea rotii de rezerva si cu siguranta veti scapa de multe dureri de cap in timpul unei calatorii.

Cum sa prelungesti viata cutiei de viteze?

Cutia de viteze este probabil cea mai neglijata piesa a unei masini in Romania. Uite cateva sfaturi despre cum sa prelungesti viata cutiei de viteze.

Cum afecteaza o bujie necorespunzatoare sau defecta functionarea motorului?

3 probleme frecvente provocate de bujiile uzate sau bujiile murdare care trebuie inlocuite de un mecanic calificat, intr-un interval de timp cat mai scurt.

Cod eroare OBD2 P0079

Acest cod se refera la eroarea circuitului electromagnetic de control al supapei de evacuare - nivel scazut ( Cilindrul 1 ).

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.