Care este grosimea recomandata a placutelor de frana?

Care este grosimea recomandata a placutelor de frana?

Discurile de frana reprezinta echivalentul modern al sabotilor de frana utilizati in sistemul de franare cu tambur. In prezent majoritatea vehiculelor utilizeaza un sistem de franare cu disc.

Acest sistem este alcatuit dintr-un etrier de frana ce contine pistoane si placute de frana. Exista, de asemenea, un disc de frana care se roteste odata cu roata.

Etrierul exercita presiune asupra placutei de frana, impingand-o in discul de frana. Frecarea creata intre discul de frana si placuta de frana determina incetinirea rotii. Acest lucru se intampla de fiecare data cand soferul calca pedala de frana.

Materialele folosite pentru a construi placutele de frana sunt placi din otel, saibe, material de frictiune, invelisuri cauciucate si termoizolante.

Aceste materiale sunt puternice, dar asta nu inseamna ca vor rezista pentru totdeauna. Va veni un moment cand placutele de frana vor trebui inlocuite.

Deoarece placutele de frana se folosesc ori de cate ori calcati frana, au tendinta sa se uzeze dupa aproximativ 80.000 km.

Cu toate acestea, puteti obtine o durata de viata a placutelor de frana mai lunga daca le folositi pe cele cu grosimea corecta. In continuare va vom prezenta nivelurile de grosime ale placutelor de frana.

Citeste si despre: la cat timp trebuie sa inlocuiesti placutele de frana

Grosimea minima a placutelor de frana

Cand placutele de frana se freaca de discuri, acestea consuma din materialul de frictiune. Atunci cand masuram grosimea placutei de frana, practic masuram grosimea acestui material.

Daca materialul de frictiune ar deveni prea subtire, atunci nu va fi capabil sa incetineasca vehiculul intr-un timp scurt. In cazul in care materialul este disipat complet, atunci franele vor avea mari probleme.

Asadar, placutele de frana au nevoie de o grosime minima de 6,4 milimetri sau mai mult. Puteti sa folositi si placute cu o grosime mai mica, insa tineti minte ca nu trebuie sa fie mai mica de 3,2 milimetri.

Intre 3,2 si 6,4 milimetri ar trebui sa inlocuiti placutele de frana. Costul inlocuirii placutelor de frana variaza in functie de tipul si materialul placutelor.

 

Grosimea recomandata a placutelor de frana

Daca achizitionati placute noi, atunci asigurati-va ca materialul de frictiune sa fie de aproximativ 12 milimetri. Aceasta este grosimea standard a placutelor de frana noi.

Ar trebui sa ajunga aproximativ 80.000 km pentru ca grosimea sa scada sub 6,4 milimetri. Totul depinde de cat de frecvent si agresiv folositi franele. 

Citeste si despre: placute de frana ceramice versus metalice

Sursa foto: fiix.io, pistonheads.com, autocartimes.com

Articole similare

Acest cod se refera la eroarea electrica a semnalului de control al pilotului automat - Accel (accelerare).

Acest cod se refera la eroarea circuitului comutatorului lampii de stop pe frana.

Montarea unui scut auto poate fi o activitate simplu de realizat, mai ales daca esti pasionat de tot ce inseamna partea mecanica a unei masini.

Acest cod se refera la eroarea circuitului ventilatorului 3 de racire a motorului - tensiune ridicata.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.