Sfaturi pentru o intretinere corecta a masinii

Sfaturi pentru o intretinere corecta a masinii

Exista foarte multe parti interne si componente ale unui vehicul, iar daca oricare dintre ele ar fi deteriorate, ar putea sa coste o gramada de bani pentru a fi inlocuita. Sigur, acest lucru se poate intampla oricand, dar puteti creste durata de viata a vehiculului facandu-i mentenanta des.

10 sfaturi de baza pentru intretinerea masinii

Intretinerea vehiculelor nu inseamna neaparat ca trebuie sa mergeti la un service. Trebuie doar sa ai cunostinte de baza despre masini. Chiar daca nu aveti aceste cunostinte, le puteti invata foarte usor de pe internet. In caz contrar, puteti plati un profesionist pentru a face asa ceva. In continuare va vom prezenta 10 sfaturi pentru a intretine masina.

Citeste si despre: ce trebuie sa faci ca sa tii masina departe de service

 

Schimbul de ulei

Pentru a va mentine masina in stare buna, trebuie sa ii faceti schimbul de ulei. Uleiul este responsabil pentru lubrifierea componentelor motorului.

Daca aveti ulei murdar sau exista scurgeri de ulei, atunci ar putea provoca daune catastrofale motorului. Faceti schimbul de ulei asa cum este recomandat de producator. De obicei intre 10000 si 15000 de km.

Inlocuiti filtrul de aer

Cand porniti aerul conditionat, acesta foloseste un filtru de aer pentru a impiedica patrunderea factorilor poluanti si a resturilor in vehiculul dumneavoastra.

Acest filtru de aer ar trebui schimbat o data pe an, altfel se va infunda si nu va permite aerului sa intre in habitaclu.

Inlocuiti lichidul de racire

Lichidul de racire, ca si uleiul, poate deveni contaminat. Este recomandat sa inlocuiti lichidul de racire vechi, cu unul nou, o data pe an.

Spalati exteriorul masinii

Spalarea vehiculului este o manopera ce o poate face oricine. Spalare exteriorului cu ajutorul unui furtun cu apa si cu un burete sau o carpa curata, o poate face sa arate minunat. Daca puteti sa o spalati si sub vehicul atunci ar fi si mai bine.

Schimbati lichidul de transmisie

Nu trebuie sa schimbati lichidul de transmisie prea des, dar totusi trebuie schimbat. Unii producatori spun ca ar trebui schimbat o data la 50.000 km, pe cand altii spun ca o data la 100.000 km. Respectati ceea ce spune producatorul vehiculului dumneavoastra.

Citeste si despre: ce culoare are uleiul de transmisie

Inlocuiti stergatoarele de parbriz

Stergatoarele de parbriz se uzeaza odata cu trecerea timpului. Daca vedeti ca acestea nu sterg parbrizul cum trebuie, atunci inlocuiti stergatoarele de parbriz.

Testati bateria

Fiecare sofer ar trebui sa aiba un tester pentru bateria auto. Acest tester va oferi cateva indicatii pentru a sti cand trebuie sa cumparati o baterie noua. Ar trebui sa testati bateria cel putin de doua ori pe an.

Inlocuiti filtrul de combustibil

Un filtru de combustibil impiedica ca resturile din combustibil sa ajunga in motor. Acest lucru va asigura functionarea corespunzatoare a motorului. Se recomanda sa schimbat filtrul de combustibil la fiecare 30.000-60.000 km.

Inlocuiti lichidul de frana

Lichidul de frana este recunoscut ca atrage umiditatea, asta inseamna ca va coroda componentele sistemului de franare. De aceea trebuie sa inlocuiti lichidul de frana cel putin o data pe an.

 

Inlocuiti bujiile

O bujie ajuta motorul cu combustie interna, generand o scanteie electrica necesara pentru a porni motorul. Aceste bujii trebuie inlocuite la fiecare 50.000 km, pentru a fi siguri ca nu vor fi deteriorate.

Citeste si despre: totul despre bujiile auto

Sursa foto: motorhappy.co.za, theaa.com, pepesautorepair.com

Articole similare

Cand vorbim despre becuri, nu ne referim doar la becurie stopurilor sau ale farurilor. Mai jos ai o lista cu toate becurile care se gasesc intr-un vehicul.

Acest cod se refera la eroarea circuitului releului de pornire - tensiunea circuitului slaba.

Cauciucuri, anvelope sau pneuri inseamna acelasi lucru. Afla ce inseamna marcajele de pe lateral, ce tip sa cumperi si cand trebuie schimbate.

Acest cod de eroare OBD2 se refera la defectiunea senzorului de temperatura a uleiului de motor.