Cand trebuie sa schimbi cablurile bujiilor?

Cand trebuie sa schimbi cablurile bujiilor?

Bujiile se impart in doua categorii si anume: bujii cu scanteie, folosite in cazul motoarelor pe benzina si bujii incandescente, in cazul motoarelor diesel.

Bujiile reprezinta componente esentiale pentru buna functionare a masinii, pentru ca au rolul de a aprinde amestecul de aer si combustibil si de a initia combustia la nivelul cilindrilor.

Pentru a-si indeplini functia, este important insa ca bujia sa fie conectata la sursa de alimentare cu energie. Aceasta conectare este asigurata prin intermediul cablurilor de bujie sau fiselor.

Facem o mica paranteza aici sa va spunem ca bujiile incandescente functioneaza doar ( in general ) in primele 5 minute de la pornirea masinii.

Ele nu aprind carburantul prin scanteie, ci isi inrojesc varful pana ajunge la 800 de grade Celsius, in acest fel camera de ardere este incalzita la temperatura optima auto-aprinderii.

Citeste si despre: de ce sa alegi bujii de calitate

Cablurile de bujie, componente consumabile esentiale pentru buna functionare a motorului

Ca urmare a folosirii indelungate si aparitiei fenomenului normal de uzura, cablurile de la nivelul bujiilor se pot deteriora in timp.

Daca aceasta deteriorare apare, ea se traduce prin transmiterea unei sarcini electrice necorespunzatoare la bujii, fapt care determina o functionare incorecta a motorului.

Problemele cele mai frecvente care pot aparea includ un consum mai mare de combustibil, o putere scazuta a motorului, tendinta de sufocare la ralanti, risc crescut de rateuri sau chiar oprirea motorului.

Care este frecventa cu care fisele de bujie trebuie inlocuite?

Pentru a determina frecventa exacta, este bine sa luam in calcul un aspect deosebit de important si anume vechimea masinii noastre.

Vechimea masinii este importanta pentru ca vehiculele fabricate dupa o anumita perioada nu mai sunt prevazute cu cabluri pentru bujii. In acest caz, se foloseste o bobina pe bujie, cunoscut fiind faptul ca bobinele sunt deosebit de eficiente in ceea ce priveste utilizarea pe termen lung.

Dar chiar si in cazul in care masina ta este prevazuta cu cabluri pentru bujie, trebuie sa stii ca, cu cat modelul masinii este mai nou, cu atat tehnologia de realizare este mai performanta, ceea ce semnifica o durata de viata mult imbunatatita. 

Ca medie, putem spune ca aceste cabluri ar trebui sa aiba o durata de viata de peste 50.000 km, depasind astfel durata de viata estimata a bujiilor de cupru. Evident ca exista anumiti factori care contribuie la influentarea starii acestor cabluri, factori pe care este bine sa ii cunosti.

Citeste si despre: bujiile masinii nu mai functioneaza normal

Cum sa recunosti cablurile de bujie/fisele de bujie

Aspectul fiselor de bujie

Pentru a evalua corect starea unui asemenea cablu, cel mai usor este sa le inspectezi in ceea ce priveste aspectul.

Daca observi existenta unei probleme la nivel de izolatie sau modificari fata de aspectul normal care ar putea sa te duca cu gandul la o eventuala deteriorare a acestora, este indicat sa le inlocuiesti chiar inainte de parcurgerea numarului de km mentionati. 

 

Tipul fiselor de bujie 

In cazul in care cablurile / fisele de bujie au o performanta crescuta de functionare, este bine sa stii faptul ca fisele de bujie de inalta performanta vor necesita inlocuire mult mai frecventa (de la circa 50.000 km pana la 65.000 km).

 

Nivelul de rezistenta al cablurilor

Cea mai eficienta metoda de a evalua necesitatea schimbarii acestor cabluri este reprezentata de testarea rezistentei.

Pentru a testa rezistenta va fi necesar un ohmetru. Verifica informatiile disponible in cartea tehnica a masinii tale pentru a vedea care sunt valorile standard ale rezistentei.

Testeaza apoi fiecare cablu in parte pentru a afla daca rezistenta citita se afla in limitele standard cunoscute.

In cazul in care pentru o fisa individuala se obtin valori mai ridicate ale rezistentei, trebuie sa iei in calcul schimbarea acesteia pentru ca este semn de functionare incorecta.

Este bine sa urmezi sfaturile personalului specializat in ceea ce priveste intretinerea masinii tale si sa efectuezi verificari periodice.

Aceste verificari te pot scuti de cheltuieli mult mai mari pe termen lung, avand in vedere ca o defectiune de importanta redusa din punct de vedere al costului te poate determina sa faci investitii mari de timp si bani daca o rezolvi din timp.

Citeste si despre: cunoaste-ti motorul cunoscandu-ti bujiile

Sursa foto: autosphere.com.au, yourmechanic.com, top10bestpro.com, mercedessource.com

Articole similare

Sunt numeroare motive sa blochezi usile atunci cand esti in masina. Printre cele mai importante, o sa enumeram astazi 3 motive.

Costul de inlocuire poate varia intre 300 si 600 lei, de aceea va sfatuim sa cautati la cat mai multe service-uri si sa alegeti pretul cel mai convenabil.

Care sunt simptomele care te anunta ca trebuie sa schimbi uleiul din cutia de viteze? Vezi daca trebuie sa schimbi lichidul sau ai probleme cu cutia.

Acest motor in linie, cu patru cilindri, de doi litri, a aparut in 2001 cu o singura tinta – de a inlocui vechile motoare M43B18, M43TU si M44B19.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.