Ce presupune garantia auto si cum se poate anula

Ce presupune garantia auto si cum se poate anula

Sa detii o masina nu este ieftin. Pe langa combustibil, asigurare, taxe, rovinieta mai intervin si costurile neasteptate care apar atunci cand una sau mai multe piese se defecteaza si necesita interventie. Aici intervine garantia, daca aveti asa ceva. In termenii cei mai simpli, garantia este instrumentul de a compensa costurile reparatiei sau inlocuirii anumitor piese ale masinii tale.

Garantia acopera costurile inlocuirii pieselor si manoperei pentru reparatia anumitor defecte mecanice sau electrice, pentru o perioada de timp fixa, stabilita clar in momentul cumpararii masinii. Serviciile si componentele acoperite de fiecare garantie variaza in functie de producator si model, si este un aspect care necesita o atentie sporita atunci cand te hotarasti sa iti cumperi masina noua.

In general, masinile noi vin cu o garantie de 3 ani sau o garantie care acopera un anumit numar de kilometri, de obicei 100.000. In tot acest timp, masina ta este protejata de majoritatea defectelor care nu tin de uzura, cum ar fi probleme la motor, transmisie, cutie de viteze, suspensii, volan sau sistem de ventilatie. Exista si unele garantii care acopera uzura, dar nu in totalitate, asadar va trebui sa platesti o parte din piese sau manopera.

Citeste si despre: schimbarea sistemului de esapament duce la anularea garantiei

In ce situatii se poate anula garantia

Condus riscant. In cazul in care faci curse cu masina sau conduci intr-un mod nesabuit, risti sa pierzi garantia. Un stil de condus anormal, la viteze mari, produce mult mai multa uzura decat condusul in conditii legale, care nu este acoperita de garantie.

Dezastre naturale. Defectiunile produse de inundatii, cutremure sau alte dezastre anuleaza garantia, deoarece aceasta acopera doar defectele de productie. Fa tot ceea ce poti sa iti protejezi masina de asemenea evenimente.

Mentenanta precara. Este important sa iti mentii masina in conditii bune prin mentenanta periodica. In caz contrar, daca uiti sau amani schimburile de ulei, filtre, verificarea directiei etc, toate acestea pot duce la anularea garantiei, pe motiv de neglijenta. Acelasi efect il poate avea si folosirea unor lichide (ulei, combustibil) neaprobate de catre producator, deoarece acestea ar putea produce deteriorari.

Modificari aduse masinii. Daca faci modificari sau upgrade-uri la masina, iar acestea avariaza o componenta acoperita de garantie, dealerul poate respinge garantia din aceasta cauza. De aceea este important sa apelezi la un profesionist atunci cand vrei sa faci astfel de interventii.

Citeste si despre: leasing auto, avantaje si dezavantaje

Nu umbla la kilometraj. Kilometrajul este un indicator important al varstei si uzurii masinii si iti spune cand este timpul sa programezi o vizita la service. De asemenea, este un factor important in pretul unei masini second hand. Falsificarea kilometrajului poate atrage dupa sine anularea garantiei.

In concluzie, ca sa eviti pierderea garantiei, este important sa citesti cu atentie toate detaliile garantiei, sa efectuezi mentenanta regulata si sa pastrezi toate chitantele si bonurile tuturor interventiilor efectuate in perioada de garantie.

La ce sa fii atent cand alegi garantia

Atunci cand alegi garantia noii tale masini, este important sa citesti cu atentie ce anume acopera aceasta si daca exista taxe suplimentare. Desi s-ar putea sa fii tentat sa alegi cea mai ieftina garantie, aceasta se va dovedi o economie falsa, si nu iti va oferi protectia de care ai nevoie pentru masina ta. De asemenea, unele garantii au clauze care nu iti acopera defectiunile din primele saptamani de condus.

Un alt aspect de luat in considerare este sa verifici daca garantia se aplica doar la un anumit lant de service-uri. Ca tot am adus vorba de service-uri, trebuie sa mai fii atent la un scenariu: atunci cand se defecteaza o componenta din cauza unei alte componente care nu este acoperita de garantie. S-ar putea sa ajungi sa platesti reparatia din buzunarul tau, deoarece defectiunea a fost initiata de o componenta neacoperita.

Cele mai bune garantii sunt cele care spun negru pe alb ce acopera si ce nu. Te sfatuim sa te feresti de exprimari vagi si ambigue, si fa un research temeinic inainte sa alegi garantia potrivita.

Citeste si despre: ce presupune predarea leasing

Sursa foto: assurances-automobile.net, danoveauto.ro

Articole similare

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului ventilatorului de racire a motorului - performanta slaba.

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului pompei injectorului reductor - tensiune scazuta.

In ultimul secol, masinile care functionau pe bezina sau motorina au devenit modul dominant de transport in lume.

In cazul in care masina dumneavoastra se confrunta cu o presiune ridicata a uleiului, cu siguranta trebuie sa remediati in cel mai scurt timp problema.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.