Tot ce trebuie sa stiti despre pompa de apa

Tot ce trebuie sa stiti despre pompa de apa

Motorul unui autovehicul functioneaza la o anumita temperatura, iar aceasta temperatura este necesar sa fie pastrata la nivel optim pentru ca in caz contrar se ajunge la griparea motorului, iar acesta are sanse mari sa nu mai porneasca.

In ceea ce priveste functionarea sanatoasa a motorului, un rol extrem de important il are pompa de apa, aceasta regland cantitatea de lichid de racire care ajunge in motor. Rolul sau este acela de a-i oferi tot timpul lichid proaspat motorului, care trebuie sa fie rece, si care provine de la radiator. In acest sens, motorul va functiona perfect.

Asadar, dupa cum se poate vedea, pompa de apa are un rol extrem de important, insa exista situatii in care aceasta poate sa cedeze, sau sa nu functioneze la capacitate maxima, ceea ce inseamna ca motorul nu va beneficia de atat de mult lichid de racire cat este nevoie, iar din acest motiv se va incalzi.

Ca o concluzie pentru cele mentionate anterior, putem spune ca o pompa de apa care functioneaza corect este vitala pentru motorul oricarei masini. In momentul in care aceasta nu mai functioneaza corespunzator, vor aparea mai multe simptome, iar dumneavoastra veti fi nevoit sa mergeti cat mai repede cu masina intr-un service autorizat, pentru ca specialistii sa se ocupe de remedierea problemei.

Citeste si despre: ce se intampla cand se rupe cureaua de distributie

Simptomele pompei de apa defecte

1. Scurgerea lichidului de racire (antigel)

O pompa de apa este prevazuta cu cateva garnituri care au rolul de a se asigura ca agentul de racire ramane inauntru, si totodata ca fluxul de apa ramane neintrerupt. Odata cu trecerea timpului, una sau mai multe dintre aceste garnituri cu care este prevazuta pompa de apa se pot deteriora, iar astfel devin complet inutile. 

Drept consecinta a unei garnituri rupte a pompei de apa, va veti confrunta cu scurgerea lichidului de racire de sub pompa de apa a masinii, asa ca in cazul in care veti constata ca sub masina exista o balta de apa sau de lichid de racire, este neaparat sa verificati pompa de apa, sau sa mergeti cu masina la service pentru ca aceasta sa fie verificata, si inlocuita daca este cazul.

2. Tamburul pompei de apa se desprinde

Foarte aproape de pompa de apa se regaseste o curea care functioneaza in tandem cu motorul, iar in cazul in care pompa de apa nu functioneaza, cureaua respectiva va incepe sa emita un zgomot ciudat, care se aseamana foarte mult cu scartaitul. 

Acest scartait se produce din cauza ca lagarele din pompa de apa se uzeaza si cureaua se desprinde. In cazul in care va confruntati cu o astfel de situatie, cu siguranta este necesar sa inlocuiti pompa de apa, decat sa incercati o eventuala reparatie, pentru ca intr-un final tot la inlocuirea pompei de apa veti ajunge. Asa veti scapa si de o cheltuiala inutila, dar si de timp pierdut.

4. Motor supraincalzit

Cel mai important rol pe care il are pompa de apa este acela de a-i oferi motorului constant apa de care acesta are nevoie. In cazul in care dintr-un motiv sau altul pompa de apa nu functioneaza corect, in tabloul de bord al masinii veti observa cum creste indicatorul de temperatura.

Acest lucru poate fi provocat de mai multe lucruri, precum faptul ca s-a defectat termostatul de exemplu, sau chiar si pentru ca s-a ars cablarea electrica, insa de fiecare data cand in tabloul de bord al masinii observati cum creste indicatorul de temperatura, este important sa mergeti de urgenta cu masina la un service autorizat, pentru ca specialistii sa vada despre ce este vorba, si sa remedieze cat mai repede problema. 

In caz contrar, se poate ajunge la defectarea garniturii de chiulasa, la defectarea cilindrilor si la defectarea pistoanelor, iar aceste lucruri vor reduce foarte mult durata de viata a motorului.

 

Citeste si despre: s-a rupt furtunul de la radiatorul masinii

5. Fum alb din radiator

In cazul in care constatati ca din radiator iese un fum alb, este foarte important sa verificati simptomele de esec ale pompei de apa.

De precizat este faptul ca aburul din radiator apare atunci cand motorul este supraincalzit, iar acest lucru are loc datorita faptului ca pompa de apa nu functioneaza perfect. 

Daca va veti confrunta vreodata cu o astfel de situatie, cel mai bine ar fi sa trageti pe dreapta si sa opriti masina, asteptand ca motorul sa se raceasca, dupa care sa va continuati drumul pana la cel mai apropiat service auto.

Cand temperatura apei urca peste nivel, trebuie sa opriti de fiecare data, pentru a nu deteriora motorul, pentru ca in acest caz, costrurile reparatiei sau ale inlocuirii motorului ar fi mult mai mari.

Ce solutii exista in acest caz pentru remedierea problemei?

Un lucru este cat se poate de clar, si anume ca remedierea problemelor care tin de pompa de apa a masinii nu reprezinta o sarcina atat de usor de indeplinit precum s-ar crede. Chiar daca aceasta parte este una destul de mica, este foarte important sa fie remediata problema cat mai usor, asa ca indicat ar fi sa mergeti cu masina in service de fiecare data cand pompa de apa da rateuri, sau se defecteaza.

1. Inlocuirea pompei de apa

Cea mai simpla solutie pe care o au mecanicii pentru rezolvarea acestei probleme, este aceea de a inlocui intreaga pompa de apa. Exista insa si situatii in care doar o curea care este defecta functioneaza defectuos si face ca pompa sa nu mai functioneze corect.

In cel mai multe cazuri, pompa de apa este condusa de catre cureaua de distributie a masinii, asa ca trebuie indepartata si cureaua de distributie pentru a vedea starea pompei. Daca tot se ajunge in acest pas, este indicat sa fie totusi schimbata pompa de apa, pentru a nu fi nevoie la putin timp de inlocuire, si sa fie necesara scoaterea curelei de distributie pentru a doua oara.

2. Folositi cel mai bun agent de racire

Chiar daca pompa de apa da rateuri, nu inseamna ca aceasta este defecta inca. Se poate ca pompa de apa sa nu functioneze la capacitate maxima datorita agentului de racire.

Inainte de a va gandi sa schimbati pompa de apa, ar fi indicat sa schimbati prima data agentul de racire cu unul de cea mai buna calitate. Se poate ca incercand acest lucru sa remediati problema, iar astfel veti scapa de achizitionarea unei pompe de apa, dar si de costul manoperei.

3. Reparati sau schimbati pompa de apa

In momentul in care vine vorba despre o pompa de apa, trebuie precizat faptul ca reparatia acesteia este destul de grea, iar uneori pompele nu mai pot fi reparate.

Garniturile acestora sunt foi de metal care actioneaza precum o bariera intre lichide opuse precum ulei si apa. In cazul in care aceste garnituri se sparg, au nevoie de inlocuire.

In momentul in care pompa de apa nu mai functioneaza, mecanicul se va uita mai intai de toate la garniturile acesteia. In cazul in care pompa de apa a masinii este actionata electric, atunci mecanicul se va asigura si de faptul ca nu exista (sau ca exista) defectiuni electronice. Daca problema este cauzata de defectiuni electronice, atunci problema va fi rapid rezolvata.

Cat costa inlocuirea pompei de apa?

In cele mai multe dintre cazuri, in momentul in care pompa de apa nu mai functioneaza corect, sau nu mai functioneaza deloc, este necesar ca aceasta sa fie schimbata.

Dat fiind faptul ca in cazul foarte multor masini pompa de apa este antrenata de catre cureaua de distributie, inlocuirea pompei de apa va costa mai multi bani.

De regula, atunci cand discutam despre masini de la Volkswagen, Audi, Seat sau Skoda, in momentul in care se schimba kitul de distributie se schimba si pompa de apa. O pompa de apa nu este nici foarte scumpa, si nici foarte ieftina, iar pretul sau depinde foarte mult in functie de marca si modelul masinii.

Important de mentionat este faptul ca in cazul in care masina are un motor mai mare, atunci este nevoie de mai mult lichid de racire care sa patrunda in interior, asa ca pompa de apa din acest motiv trebuie sa fie mai mare.

Un alt factor care influenteaza pretul pompei de apa este disponibilitatea acesteia pe piata. Daca piesa de schimb se gaseste usor, pretul sau nu va fi foarte mare. Daca in schimb se gaseste foarte greu o asemenea pompa de apa, atunci cu siguranta si pretul sau va fi pe masura. In plus, la pretul final se mai adauga si manopera mecanicului.

Citeste si despre: cum sa diagnosticam o pompa de apa defecta

Sursa foto: axleaddict.com, worldclassautoservice.com, carbibles.com, tricitytransmission.com

Articole similare

Cod eroare OBD2 P0573

Acest cod se refera la eroarea circuitului intrerupatorului de frana al pilotului automat - zona A - tensiune ridicata.

Cod eroare OBD2 P0505

PCM a detectat o eroare in modul de functionare a motorului la ralanti.

Totul despre masinile autonome

Aceasta masina nu are nevoie de prezenta unui pasager uman pentru a prelua controlul si este capabila de orice poate face o masina cu sofer.

Cod eroare OBD2 P0888

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorial al releului modulului de comanda a tractiunii.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.