Semne care indica faptul ca e timpul sa schimbi uleiul de la motor

Fiecare posesor de autovehicul ar trebui sa cunoasca cateva informatii de baza referitoare la programul de mentenanta al masinii.

Astfel, ar trebui sa stim cand este indicat sa schimbam uleiul de la motor. In cazul in care aceasta operatiune este amanata pentru o perioada lunga de timp, este posibil sa apara modificari ale performantei dar si ale rezistentei in timp a motorului.

Cei mai multi dintre noi folosesc drept criteriu pentru schimbarea uleiului numarul de kilometri parcursi.

 

Prin urmare, cele mai multe autovehicule sunt afectate de o schimbare intarziata a uleiului, care poate uneori sa fie insotita de aparitia anumitor probleme de o mai mare sau mai mica insemnatate la nivelul acestuia.

Exista totusi cateva semne sau simptome care ne pot avertiza cu privire la momentul optim pentru schimbarea uleiului.

 

 

Citeste si despre: top greseli care se fac cand schimbi uleiul de motor

 

 

Cat de mult rau putem sa facem motorului atunci cand amanam prea mult schimbarea uleiului?

 

In functie de perioada de timp scursa, defectiunea care poate sa apara poate fi mai mult sau mai putin periculoasa.

De obicei producatorii de autovehicule furnizeaza informatii cu privire la numarul de kilometri pe care o masina ii poate parcurge pana in momentul in care uleiul trebuie schimbat. De obicei insa acest numar de kilometri reprezinta limita minima.

Din aceasta cauza nu trebuie sa te ingrijorezi daca ai depasit cu foarte putin limita recomandata de producator. In cazul in care ai depasit foarte mult acest numar, este posibil ca motorul sa fie afectat si sa fie nevoie de reparatii destul de costisitoare.

 

 

Cum iti dai seama ca este nevoie sa schimbi uleiul?

 

 

In primul rand trebuie sa stii faptul ca uleiul proaspat ajuta motorul sa functioneze corespunzator, permitand o functionare lina si fara probleme a acestuia.

Pe masura insa ce timpul trece, uleiul se incarca cu tot felul de particule care pot sa determine aparitia de probleme in functionarea autovehiculului. In continuare iti prezentam cateva semne care pot sa te avertizeze cu privire la apropierea momentului in care este indicat sa schimbi uleiul.

 

 

Uleiul are un aspect murdar si a capatat o culoare inchisa

 

Uleiul proaspat schimbat seamana la culoare cu chihlimbarul. Pe masura insa ce este folosit, se transforma intr-un lichid de culoare inchisa, cu o densitate mai crescuta, ca urmare a faptului ca acumuleaza diferite particule sau molecule de la nivelul motorului. Cel mai indicat ar fi sa verificam uleiul in fiecare luna, pentru a sesiza eventualele modificari de culoare.

 

Motorul scoate zgomote puternice

 

Uleiul proaspat are proprietatea de a crea o pelicula protectoare pentru fiecare dintre partile componente ale motorului.

 

In acest fel, ele sunt protejate de frictiune si motorul functioneaza corespunzator, ceea ce din punct de vedere al zgomotului emis se traduce prin faptul ca nu percepem zgomote anormale.

In cazul in care exista anumite probleme la nivelul motorului sau temperatura mediului este crescuta, proprietatile uleiului se vor modifica, ceea ce se va traduce prin aparitia de zgomote la nivelul motorului. In cazul in care percepi zgomote anormale provenite de la acest nivel, este bine sa schimbi uleiul de la nivelul motorului.

 

 

Citeste si despre: semne ca masina necesita revizie si schimb de ulei

 

 

Se aprinde martorul de verificare al uleiului

 

La nivelul bordului vom avea un martor care indica problemele cu uleiul. In cazul in care nivelul acestuia este prea scazut, martorul se va aprinde.

Atunci cand ai remarcat aprinderea ledului este indicat sa verifici cu ajutorul jojei nivelul de ulei existent. In cazul in care acesta este prea scazut, este bine sa completezi pana la nivelul indicat.

 

 

Emisie de fum de la nivelul tobei de esapament

 

Este normal sa se elimine vapori la nivelul tobei de esapament atunci cand vremea este friguroasa. In cazul in care observi insa aparitia de fum, trebuie sa verifici nivelul de ulei.

De obicei aceasta problema va aparea atunci cand exista o scurgere sau cand partile componente ale motorului functioneaza necorespunzator.

 

Specialistii recomanda sa verifici nivelul uleiului la fiecare trei luni sau la aproximativ 5000 km. Poti extinde acest interval pana la 10.000 km sau sase luni, in cazul in care autovehiculul tau este nou.

Trebuie sa tii minte faptul ca schimbul de ulei reprezinta o manopera extrem de usoara si putin costisitoare pe care o poti face si care are un impact major asupra functionarii autovehiculului. Facand acest lucru, asiguri o functionare optima a masinii tale dar si o durata de viata extinsa.

 

 

Citeste si despre: care este cel mai indicat tip de ulei pentru masina ta

 

 

 

Sursa foto: whichcar.com.au, military.com, aposhiangarage.com

Lasa un comentariu

Pentru a lasa un comentariu trebuie sa te autentifici.

Autentificare

Ai o masina? Spune-ne parerea ta despre ea!

Alte articole recomandate