Cele mai frecvente 5 cauze care pot determina supraincalzirea motorului?

Cele mai frecvente 5 cauze care pot determina supraincalzirea motorului?

Supraincalzirea motorului poate fi determinata de numerosi factori, inclusiv un radiator cu probleme, o defectiune la nivelul sistemului de racire, o pompa de apa instalata incorect sau un termostat nefunctional.

Cele mai multe motoare dezvolta o temperatura cuprinsa intre 90 de grade Celsius si 105 grade. Orice defectiune aparuta la nivelul componentelor descrise mai sus poate determina cresterea temperaturii dincolo de nivelul normal, ducand la supraincalzirea motorului masinii si la calarea lui.

In acest articol va vom prezenta cele mai frecvente cauze care pot duce la supraincalzirea motorului, dar si consecintele acestei situatii si modalitatile de a rezolva problema.

Citeste si despre: s-a rupt furtunul de la radiator la masina

Consecintele fenomenului de supraincalzire a motorului

In mod normal, o masina va avea nevoie de servicii de intretinere in decursul primilor cinci pana la sapte ani. Asta nu inseamna ca motorul unui autovehicul nu poate functiona corect timp de peste 10 ani, fara a fi nevoie de reparatii.

Este important insa sa respectam anumite proceduri de intretinere pentru a proteja motorul masinii si a asigura o buna functionare pentru un timp cat mai indelungat. Procedand in acest fel, nu veti fi nevoit sa inlocuiti frecvent parti componente ale masinii sau motorului.

Desi motorul unui autovehicul este facut sa reziste pentru o perioada lunga de timp, in cazul in care temperaturile dezvoltate sunt extreme, durata de viata a acestuia se scurteaza considerabil.

In aceste situatii, motorul va inceta sa functioneze si in plus este posibil ca garniturile sa fie afectate destul de grav atunci cand sunt expuse la temperaturi ridicate.

In orice caz, supraincalzirea motorului are efecte negative asupra intregului autoturism, si chiar in cazul in care faceti investitii importante este posibil sa nu puteti repara masina. De aceea este atat de important sa cunoastem cauzele care pot determina fenomenul de supraincalzire, dar si modalitatile de a rezolva aceasta situatie atunci cand apare.

Cele mai frecvente cauze care pot determina supraincalzirea motorului

In mod sigur nu este placut ca atunci cand aveti de ajuns de urgenta undeva sa observati ca de sub capota incep sa iasa aburi si trebuie sa trageti pe dreapta.

Ceea ce este si mai neplacut este faptul ca aceasta situatie a survenit si in mod sigur va fi nevoie sa faceti reparatii costisitoare, din moment ce supraincalzirea are efecte deosebit de daunatoare asupra diferitelor parti componente ale autovehiculului dumneavoastra.

In continuare va prezentam care sunt cele mai frecvente cauze care pot determina supraincalzirea motorului.

O defectiune la nivelul instalatiei de racire

Aerul care patrunde la nivelul fisurii din instalatia de racire reprezinta una dintre posibilele cauze care pot duce la supraincalzirea motorului. Lichidul de racire se va scurge pe la nivelul acestei zone, creand spatiul necesar ca aerul sa fie absorbit inauntru.

Acest aer care patrunde la nivelul instalatiei de racire va ocupa portiunea superioara. Lichidul de racire nu va putea sa treaca de acesta pentru a ajunge la motor, cauzand fenomenul de supraincalzire. O fisura prezenta la nivelul instalatiei de racire va determina supraincalzirea motorului.

Modificarile lichidului de racire

Aceasta reprezinta o problema destul enervanta, dar pe care o putem intalni in sezonul rece, mai ales in acele zone in care temperatura scade sub nivelul punctului de inghet.

In cazul in care lichidul de racire nu este de cea mai buna calitate, poate sa cauzeze un blocaj. In aceste conditii, motorul se va supraincalzi si va duce la deteriorarea radiatorului.

Blocaj al circulatiei lichidului de racire

Aceasta situatie va genera simptome similare cu cele descrise mai sus. Este posibil ca uneori un termostat care nu functioneaza corespunzator, formarea unor depozite minerale sau existenta unui obiect strain sa blocheze curgerea lina a lichidului la nivelul radiatorului care are rolul de a dispersa caldura.

Nivel scazut de ulei

Uleiul de motor joaca un rol important in procesul de racire si previne formarea unor cantitati mult prea mari de caldura. Circa 75% pana la 80% din caldura dezvoltata este disipata la nivelul motorului.

De asemenea, uleiul de motor are rolul de a lubrifia corespunzator diferite parti componente ale motorului, de a reduce frictiunea si prin urmare fenomenul de supraincalzire.

Pompa de apa defecta

Aceasta situatie reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze care pot duce la supraincalzirea motorului.

Pompa de apa reprezinta acea componenta care joaca un rol deosebit de important in functionarea normala a circulatiei lichidului de racire. Se poate defecta cu timpul, generand supraincalzirea motorului. 

Citeste si despre: pompa de apa defecta

Care sunt semnele care va pot indica o supraincalzire a motorului?

Avertismente la nivelul bordului

Semnalele de avertizare de la nivelul bordului va pot indica situatiile in care motorul se supraincalzeste prin aprinderea indicatorului de temperatura. Cei mai multi soferi aleg sa ignore aceste semnale, chiar daca repercursiunile pot fi destul de grave. 

Semnalele luminoase de la bord nu va vor avertiza insa in cazul in care termostatul s-a defectat, dar va vor avertiza in oricare alta situatie. Daca ne referim la modelele mai noi de masini, atunci cand motorul incepe sa se supraincalzeasca, se va aprinde un martor care indica o problema de functionare a autovehiculului.

Aburi sau fum

Atunci cand observati abur sau fum care iese de sub capota, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa opriti masina. Aparitia de aburi sau fum de sub capota nu reprezinta un semn bun.

Poate sa apara in cazul in care avem o scurgere de ulei sau poate sa indice supraincalzirea motorului. In acest caz ar trebui sa va prezentati la un service auto pentru a depista o eventuala problema si a o remedia in cel mai scurt timp posibil.

Aer fierbinte care provine de la nivelul sistemului de aer conditionat

Chiar daca emiterea de aer fierbinte de la acest nivel inseamna ca motorul este deja incins, cel mai probabil fenomenul de supraincalzire a motorului urmeaza sa intervina.

Ceea ce puteti face in acest caz este sa completati nivelul de antigel pentru a preveni aceasta problema.

Cum puteti sa evitati supraincalzirea motorului?

 Pentru a evita astfel de situatii este bine sa verificati sistemul de racire al autovehiculului, nivelul de ulei, starea radiatorului, a termostatului dar si a pompei de apa. Orice problema aparuta la acest nivel va determina aparitia fenomenului de supraincalzire. 

In caz de supraincalzire a motorului este indicat sa procedati in felul urmator:

- Goliti instalatia de racire la intervalul de timp recomandat de producator;

- Verificati existenta unor eventuale semne de avarie sau defectiuni;

- Completati nivelul de ulei si asigurati schimbarea acestuia la intervalele recomandate de producator;

- Verificati starea tehnica a radiatorului, termostatului si a pompei de apa si a unor eventuale semne de avarie.

Fenomenul de supraincalzire poate reprezenta o problema importanta cu repercursiuni grave asupra autoturismului dumneavoastra. Din aceasta cauza este indicat sa verificati starea tehnica a masinii chiar daca problema a aparut o singura data.

Este mai bine sa depistati din timp existenta unei eventuale probleme si sa o rezolvati cat mai rapid si cu costuri minime.

Citeste si despre: pareri BMW E46

Sursa foto: gobdp.com, planetearthauto.com, volkswagen.ie, consumerreports.org, 

Articole similare
Cum sa previi supraincalzirea motorului?

Cum sa previi supraincalzirea motorului?

Cum sa previi supraincalzirea motorului? Ce faci daca motorul masinii este foarte incins?

Care sunt cauzele supraincalzirii motorului?

Care sunt cauzele supraincalzirii motorului?

Defectiunile provocate de supraincalzire pot fi catastrofale, fiind necesara inlocuirea motorului, daca problema nu este rezolvata din timp.

Top 12 cele mai comune probleme auto

Top 12 cele mai comune probleme auto

Ai probleme cu masina? Afla care sunt cele mai comune probleme care pot aparea.

Care sunt cele mai comune defectiuni ce apar la motor?

Care sunt cele mai comune defectiuni ce apar la motor?

Orice apare sau pare in neregula la masina, apeleaza cat de curand la ajutor specializat, inainte sa devina mai grave lucrurile.

Cei mai importanti 5 martori de bord

Cei mai importanti 5 martori de bord

Afla de la noi care sunt cei mai importanti martori de bord. Afla care pot cauza probleme grave motorului masinii tale.

5 modalitati de a preveni aparitia de vibratii la nivelul motorului

5 modalitati de a preveni aparitia de vibratii la nivelul motorului

Pentru a reduce vibratiile de la nivelul motorului este necesar ca in primul rand sa cunosti cauza care a determinat aparitia acestei probleme.

Care sunt cele mai potrivite anvelope pentru condusul pe autostrada?

Care sunt cele mai potrivite anvelope pentru condusul pe autostrada?

Faci naveta pe autostrada? Afla de la noi ce tip de anvelope iti trebuie, dar si de ce trebuie sa tii cont cand le achizitionezi.

Care sunt cele mai dese simptome ale unui cardan defect?

Care sunt cele mai dese simptome ale unui cardan defect?

E mai bine sa intervii din timp, cu cheltuieli mici decat sa astepti pana la o deteriorare completa a cardanului si a arborelui cardanic.

Mici probleme ce pot aparea la motoarele vechi

Mici probleme ce pot aparea la motoarele vechi

Masinile vechi necesita atentie in cazul in care intampinam dificultati la pornire, cand avem de-a face cu o pierdere a puterii sau cu fenomenul de rateu.

Batai la motor? Care sunt posibilele cauze?

Batai la motor? Care sunt posibilele cauze?

Indiferent de care ar fi cauza din spatele zgomotelor, ideal este sa apelezi cat de curand la ajutorul unui mecanic.

Care sunt cele mai comune sisteme de siguranta ale masinii?

Care sunt cele mai comune sisteme de siguranta ale masinii?

Siguranta unei masini este o cerinta obligatorie impusa tuturor constructorilor. Siguranta masinii tale este data de sisteme active si pasive.

Cum recunosti o curea de distributie care nu mai functioneaza corect

Cum recunosti o curea de distributie care nu mai functioneaza corect

In continuare iti prezentam cele mai frecvente semne care iti pot indica faptul ca ai putea avea probleme cu cureaua de distributie.

Cele mai afectate piese in urma unui accident

Cele mai afectate piese in urma unui accident

In articolul de astazi vom vorbi despre piesele care sunt cele mai predispuse sa se deterioreze in urma unui accident.

Top 5 cauze ale defectarii unui alternator auto

Top 5 cauze ale defectarii unui alternator auto

Daca aveti o baterie mai nou si in continuare aveti probleme electrice, atunci este posibil ca alternatorul sa fie de vina.

Cele mai asteptate masini in 2021

Cele mai asteptate masini in 2021

Exista o multime de masini noi pentru a fi lansate intr-un viitor nu prea indepartat, in ciuda complicatiilor care au avut loc in acest an 2020.

Cele mai des intalnite probleme la motor

Cele mai des intalnite probleme la motor

O masina pe motorina sau una pe benzina? Astfel am facut o lista care sa cuprinda cele mai des intalnite probleme la ambele categorii.

Top 10 cele mai importante informatii din cartea masinii

Top 10 cele mai importante informatii din cartea masinii

Manualul sau cartea masinii va ofera cele mai multe informatii despre masina. Unele dintre aceste beneficii fac referire la configurarea masinii.

Fum alb din evacuare: principalele cauze

Fum alb din evacuare: principalele cauze

De ce masina mea scoate fum alb pe teava de esapament cand porneste? De ce miroase evacuarea masinii a benzina? Citeste tot ce e de stiut despre fumul alb.

Cele mai populare modele de mașini din România în 2020

Cele mai populare modele de mașini din România în 2020

Acest clasament este efectuat în funcție de procentul de rapoarte efectuate pentru un anumit model din totalul de rapoarte de verificare generate pe site în România.

Care sunt masinile cu cele mai multe rechemari in service din 2020?

Care sunt masinile cu cele mai multe rechemari in service din 2020?

In 2020 353 de modele auto au fost rechemate in service, lucru care a afectat 38 de producatori la nivel global.

Cele mai bune 12 motoare BMW din istorie

Cele mai bune 12 motoare BMW din istorie

BMW poarta mesajul simbolic chiar in numele sau: M din mijlocul acronimului care inseamna „Motoren” sau pe romaneste "motoare".

Probleme care cauzeaza vibratii la motor

Probleme care cauzeaza vibratii la motor

Cele mai frecvente 5 cauze care pot determina aparitia de vibratii la nivelul motorului si al caroseriei.

5 motive pentru care ESP se aprinde in bord

5 motive pentru care ESP se aprinde in bord

Mai jos am enumerat topul 5 al celor mai populare motive care pot declansa martorul de bord responsabil de sistemul de tractiune, in momentul accelerarii.

Cele mai bune curatitoare cu presiune pentru masina ta

Cele mai bune curatitoare cu presiune pentru masina ta

De multe ori spalarea masinii este o sarcina plictisitoare si care dureaza mult timp. Cu spalatoarele sub presiune timpul nu va mai fi o problema.

5 trucuri pentru o masina mai curata

5 trucuri pentru o masina mai curata

Folosindu-te de aceste cinci trucuri, iti poti cu adevarat usura viata si poti face ca masina ta sa fie mult mai organizata si curata la interior.

Cum functioneaza sistemul de lubrifiere al motorului?

Cum functioneaza sistemul de lubrifiere al motorului?

De ce este uleiul motorului important si ce face? Afla cum functioneaza lubrificarea motorului si ce trebuie sa faci sa nu ai probleme cu motorul.

Top 15 cele mai urate masini din istorie

Top 15 cele mai urate masini din istorie

Este atat de urata incat daca la Cernobal s-ar fi construit masini ar fi fost mai frumoase de atat, cu MULT.

Top 25 cele mai NEFIABILE masini din ultimii ani

Top 25 cele mai NEFIABILE masini din ultimii ani

Cu totii stiti sau aveti norocul sa fiti chiar voi in situatia in care detineti o masina care merge ani buni doar cu schimburi de ulei si schimb de anvelope si stergatoare.

Top cauze ale accidentelor

Top cauze ale accidentelor

Invatarea conducerii unei masini dureaza multe ore de instruire la volan, mai ales daca soferul respectiv doreste sa evite pe cat posibil sa fie implicat intr-un accident auto.

5 semne care arata ca ambreiajul trebuie inlocuit

5 semne care arata ca ambreiajul trebuie inlocuit

Daca apasati ambreiajul si simtiti ca este foarte moale, ca si cum ati apasa ceva in gol, atunci poate fi semnul unui ambreiaj ce necesita sa fie inlocuit.